Foto expositie in Museum Sow to Grow

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

In museum Sow to Grow in Enkhuizen is sinds zaterdag 10 oktober de expositie Het stilleven in de fotografie te zien. Aan de expositie ging een fotowedstrijd vooraf. Maar liefst 39 deelnemers zonden 58 foto’s van een hoge kwaliteit in. Yvonne Gruis is de winnaar met haar foto van een appel. Goede tweede is Bart van den Berg uit Enkhuizen met foto’s van zaaddozen.

Liefhebbers van fotografie, voedsel en de schoonheid van voorwerpen kunnen hun lol op tijdens deze expositie. Bij museum Sow to Grow vinden zij een combinatie van eindproducten op het voorplein en in de Kloostertuin en in het museum de creatieve inspanningen van de fotografen samen met de leerzame geschiedenis van de totstandkoming van de producten.

Composites

Met 58 inzendingen rond het thema stilleven spreekt de organisatie van een groot succes. “Wanneer je naar de stillevens in deze expositie komt kijken, komen de woorden onbeweeglijk, roerloos of levenloos zeker in eerste instantie niet bij je op, maar laat je verrassen. De door de deelnemers ingezonden foto’s tonen juist leven. Ze laten fruit zien waar je zo een hap uit zou willen nemen, bloemen die je een mooie plek in huis zou willen geven en groenten waar je een heerlijke schotel mee zou willen bereiden. Kijk goed om je heen en laat je meenemen in de wereld van het stilleven in de fotografie”, aldus Ab Stuurman van museum Sow to Grow.

De composities waarvoor de makers hebben gekozen, laten hun liefde voor dit kunstgenre in al zijn facetten zien. Struurman: “De zorgvuldig gekozen objecten laten in veel gevallen een duidelijke link met Sow to Grow zien, waar andere objecten om meer verbeeldingskracht vragen.”

Inzendingen

De winnaar van de fotowedstrijd is Yvonne Gruis uit Berkel en Rodenrijs. Zij won een VVV-bon ter waarde van honderd euro. De jury: “De foto onderscheidt zich van de overige inzendingen door een zekere ‘rauwheid’ of ‘onschuld’. De ronde vormen van de appel contrasteren met de horizontale lijn van de ondergrond. Het steeltje is de deugniet, die het evenwicht uitdaagt.”

Goede tweede is Bart van den Berg uit Enkhuizen. Hij ontving een VVV-bon van 50 euro. “De zaaddozen met inhoud lijken op gezichtjes die je aankijken. De reflectie in de donkere glasplaat verhoogt de spanning van de afbeelding.”

Een eervolle vermelding is voor Brigitta Posch uit Enkhuizen. De jury: “De schijnbare eenvoud van de compositie, de uitmuntende belichting en de beheerste nabewerking van deze inzending onderscheidt deze foto van de andere inzendingen.”

De expositie is te zien tot en met vrijdag 18 december. Adres: Westerstraat 111 in Enkhuizen. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. Raadpleeg sowtogrow voor de meest recente corona maatregelen.

Afbeelding