Mediatheek bezorgt boeken bij leerlingen aan huis

Algemeen
Anita Bosgoed (l.) en Linda Visser met de eerste bestellingen.
Anita Bosgoed (l.) en Linda Visser met de eerste bestellingen. Foto: Elske de Weijer

Veel scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen online les. Zelfs een bezoek aan de mediatheek zit er nu niet in. Om er toch voor te zorgen dat de leerlingen van boeken voorzien blijven, bieden de mediatheekmedewerkers van het Martinuscollege in Grootebroek een mooie service. Zij bezorgen de boeken gewoon bij de leerlingen thuis.

De mediatheek leent in een gewone week gemiddeld zo’n 1500 artikelen uit. Door de lockdown kunnen veel leerlingen niet naar de mediatheek en dat betekent dat er minder gelezen wordt.

Ontspanning en afleiding met een boek

“En lezen is heel belangrijk ter ondersteuning van het onderwijsproces. Leerlingen hebben de boeken, vaak klassensets, echt nodig”, vertelt mediathecaris Linda Visser. Daarnaast kan, juist in deze moeilijke tijd waarin leerlingen ook voor online lessen veel achter een computerscherm zitten, het lezen van een boek ook ontspanning en afleiding brengen. “Wie leest, heeft de wereld binnen handbereik, je wereld wordt groter”, aldus Visser.

Twee keer per week op pad

Hoog tijd voor actie dus, vonden Linda Visser en haar college Anita Bosgoed. Bosgoed: “De leerlingen mailen ons welke boeken ze willen lenen, dit gaat vaak in samenspraak met de leraar, en wij gaan twee keer per week op pad om de boeken persoonlijk te bezorgen. We hebben er zin in om deze service te gaan bieden en kijken ernaar uit de leerlingen weer te zien en ze blij te maken met mooie boeken”.