ANBO wil dat ouderen langer thuis kunnen wonen.
ANBO wil dat ouderen langer thuis kunnen wonen. (Foto: Pexels)

Integraal ouderenbeleid is snel nodig in Nederland

Algemeen

De ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM drongen donderdag 27 juni jl. er bij informateur Mariëtte Hamer op aan dat het nieuwe kabinet snel werk moet maken van een integraal ouderenbeleid. Er moet nog veel gebeuren om de kwaliteiten van de groeiende groep ouderen optimaal te benutten.

Aan de hand van vijf actiepunten gaven de organisaties concrete handvatten voor de komende jaren. Zo moet er haast worden gemaakt met de bouw van geschikte woningen voor ouderen. Goed ouder worden begint bij prettig wonen in leefbare wijken. De ANBO wil dat ouderen lang zelfstandig blijven wonen en daarvoor is investeren in preventie (zoals leefstijl) en in welzijn van groot belang. Mensen die het niet alleen redden, moeten kunnen rekenen op een goede ondersteuning. Mantelzorgers hebben recht op erkenning en waardering.

Een ander punt van aandacht is de koopkracht van ouderen, die al jaren onder druk staat. Het mag niet zo zijn dat de rekening van de coronacrisis op het bordje van de senioren komt te liggen. Het ziet er niet naar uit dat er de komende jaren aan de inkomenskant veel bij komt, dus moeten ouderen via bijvoorbeeld toeslagen worden gecompenseerd. Daarnaast mag het verhogen van de eigen bijdrage in de zorg er niet toe leiden dat de koopkracht van ouderen erop achteruitgaat. De ouderenorganisaties zien dat het nieuwe pensioenstelsel de kans op indexatie vergroot, maar die indexatie moet er al eerder komen. Gepensioneerden hebben nu al 20% indexatie-achterstand en die dreigt op te lopen met nog eens 10%. Het draagvlak voor het nieuwe stelsel verdwijnt snel als hier geen oplossing voor komt.

Om al deze punten te realiseren is een integrale aanpak nodig, waarbij vrijwel alle departementen betrokken worden. Er moet oog zijn voor alle thema’s die voor goed ouder worden belangrijk zijn: inkomen, wonen, welzijn, veiligheid, digitalisering, zorg en zingeving. De ouderenorganisaties waarderen het zeer dat informateur Hamer tijd heeft uitgetrokken voor de senioren. Tijdens de coronacrisis ging het vooral over de ouderen, het is goed dat er nu ook mét de ouderen wordt gepraat.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Voorbereiding opvanglocaties in volle gang Algemeen 29 jun, 08:50
Afbeelding
‘Ik zie jou nog steeds’ - ieder mens heeft een verhaal Algemeen 28 jun, 16:30
Afbeelding
Opening Ontdekkingstuin de Garden Algemeen 28 jun, 13:04
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Zomerprogramma ‘Klooien met Karel Appel’ bij Westfriese Bibliotheken Algemeen 28 jun, 08:00
Afbeelding
Speeltuin Kindervreugde zoekt vrijwilligers Algemeen 27 jun, 14:35
Afbeelding
Doe mee met de jaarlijkse Drommedariswandeltocht Algemeen 27 jun, 11:40
Afbeelding
Kom zwemmen in Enkhuizen Algemeen 27 jun, 09:01
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Stichting Buurtgezinnen Drechterland: ‘Opvoeden doen we samen’ Algemeen 23 jun, 08:30
Afbeelding
Standswandeling Drommedaris Algemeen 22 jun, 12:45
Afbeelding
Tijdcapsule begraven in Reigersborg Zuid V Algemeen 22 jun, 08:49
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief