Bodemgeheimen van Hoofdstraat 195

Algemeen
Nu nog nog lege oppervlakte bij Hoofdstraat 195.
Nu nog nog lege oppervlakte bij Hoofdstraat 195. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Wanneer er een huis gesloopt wordt geeft dat altijd een trieste aanblik. Alhoewel vernieuwing niet altijd voelt als verbetering, is het de verandering die vaak het meest pijn doet. Je denkt plots aan wat geweest is en verlangt daar dan weer eventjes naar terug …

Op het perceel van Hoofdstraat 195 in Bovenkarspel verrijst binnenkort een splinternieuw appartementencomplex. Het woon/winkelpand uit het begin van de vorige eeuw moest hiervoor eind april worden afgebroken en dat rakelt een hoop herinneringen op. Alleen al aan de 140 jaar dat er een smederij gevestigd was, van opeenvolgend de families Ekkerman, Smit en Schaap. En recenter: ruim 40 jaar loodgieterij IJsselmuiden.

Maar het perceel heeft een veel langere bewoningsgeschiedenis dan de pak ‘m weg 200 jaar die we door mondelinge overlevering en geschreven bronmateriaal vrij gemakkelijk kunnen achterhalen. Het is zeker niet het eerste huis, welke plaats heeft gemaakt voor nieuwbouw. En het zal ook niet het laatste zijn. Al meer dan 800 jaar wordt er gewoond, gewerkt en geleefd op deze plek. En de bewoners hebben zich steeds weer aangepast naar de veranderende omstandigheden in hun tijd.

Tekst gaat verder onder foto


De mannen zijn druk bezig met hun werkzaamheden. (foto aangeleverd)

Aansluitend aan de sloop van het pand hebben archeologen van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort de bodem onderzocht. Dat heeft behalve informatie van sporen en monsters uit maar liefst 13 grond- en ophogingslagen, veel gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot en met de moderne tijd opgeleverd. Een mooie vertegenwoordiging van materialen die door de tijd heen zijn gebruikt.

De archeologievereniging van West-Friesland (AWN) nodigt u uit om de bodemgeheimen van Hoofdstraat 195 tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni, zelf te komen bekijken in WC Streekhof te Bovenkarspel (tegenover ‘Shoeby’). Van 10.00 tot 16.00 uur zijn medewerkers van het archeologisch project aanwezig om uitleg te geven. U wordt verzocht om de coronamaatregelen op de locatie te respecteren.