Vergunning geitenhouderij geweigerd

Algemeen
Geitenhouderij Enkhuizen vergunning geweigerd.
Geitenhouderij Enkhuizen vergunning geweigerd. (Foto: archief)

ENKHUIZEN - Het college van gemeente Enkhuizen heeft dinsdag 29 juni besloten om de vergunning te weigeren aan de zwaar betwistte geitenhouderij, aan de noordkant van de stad, vlakbij een woonwijk. De (begin dit jaar) aan De Elsenburg verleende omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) voor het oprichten van een geitenhouderij wordt alsnog geweigerd. Tegen deze verleende vergunning waren 465 bezwaren ingediend.

Het college heeft gezien de bezwaarprocedure advies gevraagd aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN). Door de ODNHN is geadviseerd nader onderzoek uit te voeren naar de effecten van een geitenhouderij op het milieu. Het college heeft het advies van de ODNHN overgenomen. Dit heeft tot gevolg dat de omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) alsnog is geweigerd.

Gezondheidsrapport GGD

Uit diverse onderzoeken naar gezondheid en geitenhouderijen en andere intensieve veehouderijen, en het GGD advies van 16 maart 2021, wordt duidelijk dat binnen een straal van 2 km van de beoogde geitenhouderij een verhoogd gezondheidsrisico bestaat. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord komt tot de conclusie dat belangrijke nadelige gevolgen voro het milieu, met name de volksgezondheid, niet meer uit te sluiten zijn. De Omgevingsdienst houdt daarmee rekening met de nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

Nadelige effecten volksgezondheid

Gezien de geringe afstand van de geitenhouderij tot een groot aantal woningen is aanvullend onderzoek nodig om nadelige effecten op de volksgezondheid uit te kunnen sluiten. 

College van B&W Enkhuizen

Het college heeft dit advies van de ODNHN overgenomen en daarmee de eerder verleende OBM geweigerd. Door het laten opstellen van een milieueffectrapportage (MER) kunnen de gevolgen van de geitenhouderij op de volksgezondheid verder onderzocht worden. Ook kan onderzocht worden of er maatregelen nodig zijn om het risico op schade aan de volksgezondheid te verminderen. Het is niet bekend of De Elsenburg een aanvraag zal indienen voor het doorlopen van een MER-procedure.