Peuken rapen zaterdag in Enkhuizen

Algemeen
Schoon Enkhuizen raapt peuken van de straat.
Schoon Enkhuizen raapt peuken van de straat. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Zwerfafvalgroep Schoon Enkhuizen doet zaterdag 10 juli mee aan de nationale Peuk-Meuk actie. Doel is om zoveel mogelijk sigarettenpeuken van de straat en uit de natuur op te ruimen. “De meeste mensen weten helaas niet hoeveel schade de miljarden filters van weggegooide sigaretten toebrengen aan het milieu”, vertellen Marijke de Jong en Joke Vos van het kernteam Schoon Enkhuizen.

“Het filter van een sigaret bestaat voor het overgrote deel uit plastic en is daardoor nauwelijks afbreekbaar. Bovendien vervuilt elke weggegooide peuk zo’n acht liter grondwater. Wie weet wordt er nog eens een (milieuvriendelijk) sigarettenfilter ontwikkeld?” 

Landelijke actiedag Peuk-Meuk actie ook in Enkhuizen

Om het uit gewoonte of onwetendheid weggooien van peuken op straat, in de natuur en in rioolputten onder de aandacht te brengen, doet Schoon Enkhuizen mee aan deze landelijke actie op zaterdag 10 juli a.s. 

Schoon Enkhuizen vraagt deelnemers

Om 10.00 uur verzamelen de deelnemers zich op het Boschplein in Enkhuizen, waarna tot 12.00 uur zoveel mogelijk peuken geraapt worden. Voor deze actie wordt de deelnemers gevraagd zelf stoffer en blik en eventueel een bezem mee te nemen. Grijpers en vuilniszakken worden door de organisatie beschikbaar gesteld. 

Iedereen kan peuken verzamelen

Ook mensen die op eigen gelegenheid en/of op een ander moment tussen nu en 10 juli peuken willen verzamelen, is er een mogelijkheid om mee te doen. Joke en Marijke: “Zij willen wellicht in hun eigen wijk, bij winkels, horeca, parkeerplaatsen, bushaltes de peuken verzamelen. Voor hen is er de gelegenheid om tot en met 9 juli de peuken in te leveren op diverse adressen of op 10 juli om 12.00 uur bij Schoon Enkhuizen op het Boschplein.” 

Aanmelden en informatie

Aanmelden voor de actie via www.schoonenkhuizen.nl.