Onderzoek verhuizing gemeenteambtenaren Enkhuizen

Algemeen
Stadskantoor Enkhuizen aan de Hoogstraat.
Stadskantoor Enkhuizen aan de Hoogstraat. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - Gemeente Enkhuizen onderzoekt de mogelijkheden en gevolgen voor verplaatsing van haar ambtenaren van het stadskantoor aan de Hoogstraat naar het stadhuis aan de Breedstraat, een verhuizing van nog geen tweehonderd meter. De uitkomsten van het onderzoek worden in de tweede helft van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het onderzoek houdt verband met het al jaren bestaande plan om langs de Zilverstraat en de Hoogstraat, langs de Oosterhaven, woningen te bouwen. Het braakliggende terrein lijkt ideaal om veel woningen in de stad te genereren. Omwonenden van deze ontwikkellocatie willen dat het aantal bouwlagen hier langs het water van de Oosterhaven beperkt blijft. De lokale politiek staat open voor drie, vier en op een enkele plek vijf bouwlagen, bleek onlangs tijdens een vergadering van de commissie grondgebiedszaken.

Hoogstraat - Zilverstraat: herontwikkeling gebied Oosterhaven

Nadat eerdere ideeën voor deze locatie niet tot uitwerking kwamen, worden nu stappen gezet om te komen tot een plan voor nieuwbouw en voor de openbare ruimte. De ontwikkeling van de locatie Hoogstraat-Zilverstraat bestaat uit een ontwerp en plan voor woningbouw. Daarnaast wordt de openbare ruimte (opnieuw) ingericht met voldoende parkeerplaatsen en groen en met aandacht voor het water. Denk hierbij aan de mogelijkheid van een wandeling langs het water van de Oosterhaven. Als het tot een verhuizing van de ambtenaren komt naar het stadhuis is nog niet duidelijk wat er met het stadskantoor gebeurd. “Indien de gemeenteraad besluit tot herhuisvesting van de functies in het stadhuis kan de locatie van het stadskantoor worden meegenomen in de ontwikkeling van het gebied”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Programma van Eisen

Uitvoering van het plan is nog ver weg; het project zit in de voorbereidingsfase. In deze fase wordt alle benodigde informatie verzameld om uiteindelijk te komen tot een Programma van Eisen. In een Programma van Eisen staan de uitgangspunten voor het ontwerp, maar ook wensen en ideeën van bewoners. Het Programma van Eisen wordt aan de gemeenteraad voorgelegd voor een besluit.

Inspraak bewoners

Met (digitale) bijeenkomsten informeert de gemeente omwonenden over wat er staat te gebeuren. Directe omwonenden zijn uitgenodigd om in een klankbordgroep mee te denken over verschillende onderwerpen zoals de openbare ruimte, verkeer, parkeren en bouwvorm (passend in de oude binnenstad). “Er zijn participatiebijeenkomsten met een klankbordgroep van bewoners geweest”, zegt de gemeentelijke woordvoerder. “Een verslag van deze participatie zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar aan de raad worden aangeboden en dan openbaar zijn.”

Zilverstraat en Hoogstraat, achter de Oosterhaven, al vele jaren braakliggend terrein.
Stadhuis aan de Breedstraat.