Nachtvlinderen vrijdag 6 augustus

Algemeen
Het bestuderen van de nachtvlinders levert meest prachtige waarnemingen op.
Het bestuderen van de nachtvlinders levert meest prachtige waarnemingen op. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN – Vrijdagavond 6 augustus staat de lichtval bij Hertenkamp Enkhuizen. Hiermee worden nachtvlinders aangelokt om vervolgens op naam te brengen. Bij schemering rond 21.30 uur wordt gestart. Iedereen is welkom om dit eens mee te maken; aanmelden is niet nodig.

Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen en zoete smeersels. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000 soorten. Het aantal soorten dagvlinders is slechts rond de vijftig.

Bat detector Enkhuizen

In Hertenkamp Enkhuizen gaat de lamp met de spandoek in de natuurtuin aan. Met een batdetector wordt geprobeerd vleermuizen te spotten. De vlinderwerkgroep van de KNNV (vereniging voor veldbiologie) afdeling Hoorn houdt zich sinds 2009 actief bezig met de inventarisatie van de nachtvlinders in de regio en intussen is er veel ervaring en deskundigheid verworven. In het waarneemgebied zijn inmiddels ruim 600 soorten nachtvlinders vastgesteld. Het bestuderen van de nachtvlinders levert meest prachtige waarnemingen op. Misschien wordt deze avond wederom een nieuwe soort voor ons gebied ontdekt. 

Bij slecht weer wordt de avond verzet. 

Meer informatie

Het adres is Wilhelminaplantsoen 2 te Enkhuizen. Van 21.30 uur tot ongeveer 01.00 uur. Contactpersoon: Ad Roobeek, bereibaar via ad.roobeek@ziggo.nl, 0228 515955 of 06 29276928.

Afbeelding