Je kunt in deze periode ook zelf slachtoffer worden.
Je kunt in deze periode ook zelf slachtoffer worden. Foto: ANP

‘In 2020 werd in Enkhuizen zo’n 86 keer ingebroken’

Algemeen

ENKHUIZEN - We gaan, zover mogelijk, weer op vakantie deze zomer. Maar inbrekers blijven juist nu thuis en houden goed in de gaten waar makkelijk naar binnen kan worden gegaan. Dit zorgt op sommige plekken voor een toename van het aantal woninginbraken. “Bereid je hier goed op voor”, aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

Daling aantal woninginbraken in Enkhuizen

“De zomermaanden zorgen vaak even voor stijging van het aantal woninginbraken. De meeste mensen zijn dan op vakantie en inbrekers dringen natuurlijk het liefst naar binnen als er zo min mogelijk mensen thuis zijn”, vertelt politiewoordvoerder Sherlo Esajas van het landelijk korps. 

“Ben je er dan ook bewust van dat je zelf in deze periode ook slachtoffer van een woninginbraak kunt worden”, zegt Rodney Haan van het CCV.

Toename in de zomer

Het totaalaantal woninginbraken in Nederland nam over de afgelopen jaren af, blijkt uit cijfers van de politie. “Maar elke woninginbraak blijft er een te veel”, zegt Esajas. In 2015 werd ruim 64.000 keer ingebroken, in 2020 nog ruim 30.000 keer. “De daling heeft te maken met preventiemaatregelen die genomen zijn en de afgelopen tijd speelde corona ook een rol. Hierdoor waren meer mensen thuis.”

Politiecijfers inbraken Enkhuizen

Uit de politiecijfers blijkt dat in Enkhuizen over de afgelopen jaren ook een daling van het aantal woninginbraken te zien is. Waar in 2015 nog 338 keer per 100.000 inwoners werd ingebroken, was dat in 2020 zo’n 86 keer per 100.000 inwoners. Hiermee ligt Enkhuizen onder het landelijk gemiddelde.

‘Laat een tijdschrift met een kopje op tafel achter’

Over de hele provincie Noord-Holland is in de zomer meestal een stijging van het aantal woninginbraken te zien. Zo was in 2019, het jaar waarin nog veel op vakantie werd gegaan voor de uitbraak van corona, te zien dat in mei in 577 huizen werd ingebroken. In augustus 2019 werd zo’n 734 keer in Noord-Holland ingebroken. In september van hetzelfde jaar liep dit weer iets terug naar 599 woninginbraken. Daarna nam het aantal woninginbraken weer toe tot een piek in de wintermaanden.

Volgens Haan van het CCV kun je voordat je op vakantie gaat zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. “Het voorkomen van een woninginbraak begint ook bij je eigen gedrag. Het is bijvoorbeeld goed om je huis met een bewoonbare indruk achter te laten. Laat een tijdschrift met een kopje op tafel achter of stel een lichtschakelaar op tijd in. Haal een eventuele ladder in de tuin ook weg. Daar kunnen inbrekers makkelijk mee naar binnen klimmen. Verder is het verstandig om je buren te vertellen dat je weg bent.”

Goed slot

“En zorg dat je goed hang- en sluitwerk hebt”, vult Esajas aan. Maar wie snel een goed slot wil laten installeren, moet dit niet te overhaast regelen. De laatste tijd hoort slotenmaker Roland Vurens van Sleutelspecialist Delft namelijk regelmatig weer verhalen van oplichters die veel geld vragen voor een slot. “Als mensen op de eerste de beste hit van een slotenmaker in Google klikken, dan krijgen ze vaak te maken met oplichters. Zij komen bij de mensen aan de deur en eisen uiteindelijk honderden euro’s voor een slot. In plaats van een kleine honderd euro dat het kost.” 

Daar baalt Vurens behoorlijk van. “Helaas is het voor ons te duur om bovenaan Google te komen staan. Let voordat je een slotenmaker inschakelt dan ook goed op of het bedrijf bij het politiekeurmerk aangesloten is.” 

Bron: ANP

Hoe je je huis onaantrekkelijk maakt voor inbrekers

Het helpt natuurlijk al een boel om je deuren en ramen goed te sluiten zodra je weggaat. Daarbij is het ook slim om een bewoonbare indruk van je huis achter te laten als je langere tijd weg bent. Hieronder volgen nog een aantal aanvullende preventietips van de politie om mogelijke inbrekers buiten de deur te houden:

-Heb je een achterom? Vergeet niet de poort ook goed op slot te doen en zorg voor verlichting in de tuin.

-Leg kostbare apparatuur, zoals laptops, uit het zicht.

-Heb je struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

-Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor dan ook een speciaal geschikt slot aan.

-Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn voor inbrekers geen geheime plaatsen.

-Hang geen adreslabel aan je sleutels.

-Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent je eigen buurt het beste, dus als je een vreemd onderbuikgevoel hebt, is dat niet voor niets.

“Laat een tijdschrift met een kopje op tafel achter”

“Je kunt in deze periode ook zelf slachtoffer worden”

Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zomerprogramma ‘Klooien met Karel Appel’ bij Westfriese Bibliotheken Algemeen 28 jun, 08:00
Afbeelding
Speeltuin Kindervreugde zoekt vrijwilligers Algemeen 27 jun, 14:35
Afbeelding
Doe mee met de jaarlijkse Drommedariswandeltocht Algemeen 27 jun, 11:40
Afbeelding
Kom zwemmen in Enkhuizen Algemeen 27 jun, 09:01
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Stichting Buurtgezinnen Drechterland: ‘Opvoeden doen we samen’ Algemeen 23 jun, 08:30
Afbeelding
Standswandeling Drommedaris Algemeen 22 jun, 12:45
Afbeelding
Tijdcapsule begraven in Reigersborg Zuid V Algemeen 22 jun, 08:49
Afbeelding
Botsing met fietser aan de Dolfijn in Enkhuizen 112-nieuws 21 jun, 15:45
Afbeelding
Mini-boekenmarkt Streekhof Paviljoen Algemeen 21 jun, 12:40
Afbeelding
Wens 100-jarige mevrouw De Wit komt uit Algemeen 21 jun, 11:22
Afbeelding
50 jarige bruidsparen vieren huwelijksjubileum in Postkantoor Algemeen 21 jun, 08:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief