Woningdruk in regio Westfriesland verlichten

Algemeen
Flexibele bedden voor arbeidsmigranten moeten 500 woningen vrijhouden voor reguliere woningmarkt.
Flexibele bedden voor arbeidsmigranten moeten 500 woningen vrijhouden voor reguliere woningmarkt. Foto: aangeleverd

REGIO - De Westfriese Bedrijvengroep gaat tot 2025 op zoek naar 3000 bedden voor de huisvesting van flexibele (buitenlandse) arbeidskrachten. Door te zoeken naar huisvestingslocaties voor in totaal 3.000 logiesplekken komen naar verwachting 500 woningen in de regio Westfriesland weer beschikbaar op de reguliere woningmarkt voor inwoners van de zeven gemeenten. De gemeenten die onder regio Westfriesland vallen zijn: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra arbeidskrachten, die niet allemaal in de regio te vinden zijn. Om deze reden trekken ondernemers steeds vaker flexibele buitenlandse arbeidskrachten aan van buiten de regio. Zij komen naar de regio voor een kort verblijf: ze werken een aantal maanden (short- en midstay) en gaan daarna weer huiswaarts. Het huisvesten van deze werknemers is een complexe, economische en maatschappelijke opgave. De regio Westfriesland en de Westfriese Bedrijvengroep werken vanuit gezamenlijke belangen samen aan de huisvesting van deze flexibele buitenlandse arbeidskrachten.

Flexibele arbeidskrachten Westfriesland

Op 2 december heeft de regio Westfriesland de opdracht voor een locatieonderzoek voor de huisvesting van flexibele (buitenlandse) arbeidskrachten vastgesteld. Bij de voorbereiding en uitvoering van het locatieonderzoek wordt nauw samengewerkt met de provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep. Het voorstel tot een locatieonderzoek – naar voorbeeld van de regio Noordkop –  is mede op initiatief van de Westfriese Bedrijvengroep opgesteld en bevat elementen van het plan Groenwijk.

Locatieonderzoek bedden buitenlandse arbeidskrachten

In het locatieonderzoek staat centraal dat de gemeenten, provincie en de Westfriese Bedrijvengroep het aanbod in huisvesting willen stimuleren en de ruimtelijke kaders hiervoor willen scheppen. Met het locatieonderzoek bieden zij inwoners van de regio en de markt duidelijkheid over hoe en waar ze willen komen tot 3.000 bedden in 2025. Voor het onderzoek wordt een offerte uitgevraagd bij een extern gespecialiseerd onderzoeksbureau. In februari 2022 beslist de regio Westfriesland over de offerte en daarmee de uitvoering van het onderzoek.

Prioriteit Pact van Westfriesland: ruimte op krappe arbeidsmarkt

De Westfriese Bedrijvengroep en de bestuurlijke regio Westfriesland zien het realiseren van passende huisvesting voor de flexibele (buitenlandse) arbeidskrachten als een van de prioriteiten binnen de samenwerking en het Pact van Westfriesland. Een belangrijk doel - naast het realiseren van adequate huisvesting voor deze doelgroep - is ruimte creëren op de krappe woningmarkt. Door te zoeken naar en het vinden van huisvestingslocaties voor in totaal 3.000 logiesplekken komen naar verwachting 500 woningen in de regio Westfriesland weer beschikbaar op de reguliere woningmarkt voor inwoners van de zeven gemeenten.