KNRM Enkhuizen bijna 3.000 uur in actie

Algemeen
KNMR in actie op het water
KNMR in actie op het water (Foto: KNMR Archief)

ENKHUIZEN - Reddingstation Enkhuizen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een relatief rustig 2021. De reddingboten rukten ‘slechts’ 67 keer uit voor hulpverlening op het water. Dat is 30% minder dan voorgaande jaren, maar nog altijd goed voor 2916 uur belangeloze inzet. De 35 vrijwilligers van KNRM Enkhuizen staan 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. In totaal brachten ze vorig jaar 132 personen en 2 dieren veilig aan wal.

Opvallend is de verdubbeling van het aantal alarmeringen dat via de app KNRM Helpt binnenkwam. Via de gratis app kan een watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft met één druk op de knop hulp inroepen. Je wordt dan automatisch met de juiste instantie verbonden: de Kustwacht of 112 bij een noodgeval en de KNRM Alarmcentrale voor assistentie.

KNMR Helpt

Als je gebruik maakt van de KNMR Helpt app dan worden je positie en belangrijke geregistreerde gegevens met een oproep meegestuurd, zodat hulpdiensten je sneller kunnen vinden en beter kunnen helpen. Hiernaast bevat de app een aantal handige functies, zoals: actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken en een logboek. Alles om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

100% inzetbaar 

Door alle coronamaatregelen hadden de vrijwilligers van KNRM Enkhuizen in 2021 nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste bubbels. Ondanks de beperkingen is reddingstation Enkhuizen volledig inzetbaar gebleven. 

Samenwerken

Jacob Tas, directeur KNRM: “Bij de KNRM draait het bij uitstek om samenwerken. Maar door corona moest dat samenwerken soms op hele andere, nieuwe manieren. Dat de reddingstations 100% operationeel inzetbaar bleven, verdient een enorm groot compliment aan alle medewerkers en vrijwilligers; de bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissieleden. En niet te vergeten de mensen die dit op de achtergrond mogelijk maken: partners, familieleden en werkgevers. Hun steun is onontbeerlijk voor het werk dat we doen.” 

Goed doel 

De KNRM is afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers en sponsoren. Door corona moesten in 2021 opnieuw veel fondsenwervende activiteiten worden afgelast. De KNRM is dan ook enorm dankbaar dat ruim 105.000 trouwe donateurs de organisatie financieel zijn blijven steunen. Met hun bijdrages maken zij het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden. 

Donateur worden?

Het KNMR ondersteunen met het redden van mens en dier? Dat kan door donateur te worden. Meld je hiervoor aan via: www.knrm.nl/help-mee.