Landelijke sterrendagenkijken bij Volkssterrenwacht Orion

Algemeen
Foto van de maan, genomen door een telescoop.
Foto van de maan, genomen door een telescoop. (Foto: Theo Mulder)

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 maart 2022 zijn deuren open voor publiek; zowel jeugd als volwassenen, zijn van harte welkom tijdens deze 46-ste landelijke sterrenkijkdagen. Bezoekers kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten. Ontdek één van de leukste hobby’s: sterrenkunde. Orion is zaterdag 12 maart van 19:00 - 22:00 uur en zondag 13 maart van 14:00 - 17:00 uur geopend. 

Op de kijkavond van 12 maart kan publiek door grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren; bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien. Ook kunnen bezoekers met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop een foto van de maan maken. Zelfs met bewolkt weer kan de activiteit doorgaan, dan hanteert Orion een alternatief programma. Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Verschillende presentaties 

Op beide dagen worden er in het planetarium met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel. In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen). Ook leuke doe-dingen zijn er voor de jeugd te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion; er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme. Er kan gekeken worden door microscopen naar de mineralen, die in de aardbodem gevonden zijn en een interactief reisje door het heelal maken via het grote touch screen behoort ook tot de mogelijkheden.

Op de zondagmiddag op 13 maart kan er dan bij helder weer vanaf het zuidelijk dakterras door een speciale telescoop voorzien van een zonnefilter naar de Zon en de zonnevlammen gekeken worden. Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. De toegang voor de sterrenwacht is gratis (een vrijwillige financiële bijdrage wordt uiteraard op prijs gesteld). De locatie van volkssterrenwacht Orion is Veilingweg 21B in Bovenkarspel (op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen, gelegen in het natuur/recreatiegebied Het Streekbos). 

Informatie

Neem voor nadere vragen contact op via: info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch 06-48850445. Bezoek ook de website voor meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl.

Sterren Kijkdagen bij Orion.
Foto van de maan, genomen door een telescoop.