Enjoy!: een bijzonder concept dat op vrijwel geen andere praktijkschool in Nederland te vinden is’

Algemeen
Docent Astril de Bruyn in de tweedehands kledingwinkel Enjoy! binnen de praktijkschool.
Docent Astril de Bruyn in de tweedehands kledingwinkel Enjoy! binnen de praktijkschool. ((Foto: aangeleverd))

GROOTEBROEK - Op een leerzame manier ontdekken hoe je een winkel moet runnen en tegelijkertijd meewerken aan een goed doel. Dat is de instelling van Enjoy!: een tweedehands kledingwinkel gevestigd in de Praktijkschool Westfriesland, locatie Stede Broec. De winkel wordt, onder toezicht van docent Astril de Bruyn, geleid door de leerlingen zelf onder het vakgebied ‘winkelpraktijk’. De winkel is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 09:00 - 14:00 uur en bedoeld voor iedereen die voor een lage prijs iets leuks mee naar huis wil nemen. Astril legt uit: “Een bijzonder concept dat vrijwel op geen andere praktijkschool in Nederland te vinden is. Dit maakt onze winkel binnen de school zo uniek.”

Door Jordy Gomes

De tweedehands kledingwinkel is opgestart door initiatiefneemster Hanja Jong, eigenaar van Enjoy kledingcafé Heerhugowaard. Zij wilde een laagdrempelige zaak beginnen voor mensen die het financieel niet zo breed hebben of om bijvoorbeeld vluchtelingen op weg te helpen. Sinds september 2021 is de winkel Enjoy! nu ook geopend als onderdeel van de praktijkschool Stede Broec, een soort tweede filiaal waar leerlingen kunnen proeven hoe het is om een winkel te runnen. Het geld dat de leerlingen ophalen gaat naar een goed doel: de voedselbank in Schoorl. Hier is Hanja Jong ook eigenaar van.

Realistisch oefenen

Docent Astril de Bruyn geeft de leerlingen het vak ‘winkelpraktijk’ en verteld: “De praktijkschool leerlingen zo contextrijk mogelijk probeert voor te bereiden op hun maatschappelijke carrière. Ze moeten het runnen van de winkel daadwerkelijk serieus nemen en krijgen diverse taken om het oefenen zo realistisch mogelijk te maken.” Het omgaan met klanten, beleefdheid en oefenen met de kassa (cash betalen, pinnen), maar ook het sorteren van kledingstukken (man of vrouw, verschillende maten), bepalen of iets gewassen moet worden, magazijnwerk en zelfs de collectie in de winkel verwisselen (van winter naar zomerkleding). De klassen uit de bovenbouw gaan nog een stapje verder door een stukje boekhouding bij te houden. De inkomsten en omzet worden besproken, evenals het bedenken van leuke maandelijkse acties. Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van twee artikelen krijg je een lekkernij cadeau. Op deze manier krijgen de leerlingen álle facetten mee die horen bij het onderhouden van een winkel.

‘Wij willen met onze winkel iets betekenen’

In de gemeente Stede Broec hebben leerlingen hun best gedaan om Enjoy! onder de aandacht te brengen. Zo zijn er visitekaartjes gemaakt, flyers uitgedeeld en posters ontworpen die worden verspreid. Desondanks hoopt docent Astril dat de winkel meer naamsbekendheid krijgt van buitenaf. “Ik denk dat wij veel meer mensen blij kunnen maken met tweedehands kleding dan dat we tot nu toe doen. De statistieken tonen dat er in elke gemeente veel mensen zijn die moeilijk kunnen rondkomen. Wij kunnen met onze winkel daadwerkelijk iets betekenen voor deze doelgroep. Zij zijn bij ons van harte welkom.” Tevens kunnen klanten ook een Enjoy! pas aanvragen. Deze pas is in het leven geroepen voor mensen die het financieel minder breed hebben, leven van een uitkering of in de schuldsanering zitten. Hiermee krijg je nog eens vijftig procent korting.

Winkel voor iedereen

Astril ziet de toekomst hoopvol in. “Enjoy! moet niet alleen bekendstaan als leuke tweedehands kledingwinkel, maar ook als ontmoetingsplek waar mensen met elkaar kunnen kletsen. Ik ben erg tevreden over de huidige manier van aanpak, maar hoop dat er meer aanloop komt zodat leerlingen beter kunnen oefenen en wij meer mensen kunnen verblijden met kleding voor een lage prijs. Dit is een winkel voor iedereen. Jullie zijn allemaal van harte welkom.”

Bezoek Enjoy!

Zelf nog overbodige kleding in de kast hangen? Doneer het aan Enjoy! Bij de ingang van de school staat een grote bak waar mensen hun kleding kunnen afleveren. Als je er dan toch bent kun je meteen rondneuzen in de winkel, waar je wordt begroet met een kopje koffie of thee. Enjoy! is gevestigd in de praktijkschool Westfriesland Stede Broec, Annie M.G. Schmidtweg 1, 1613 MA Grootebroek.