Kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion

Algemeen
Foto van de maan. Genomen door een telescoop.
Foto van de maan. Genomen door een telescoop. (Foto: Theo Mulder)

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion organiseert op zaterdagavond 9 april een kijkavond. Hier kunnen bezoekers genieten van de sterrenhemel en mee op reis gaan door het zonnestelsel. Orion is geopend voor publiek van 19:00 - 22:00 uur. De kijkavond is gratis te bezichtigen en aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

Bezoekers kunnen in de koepelruimte door de grote telescopen naar het heelal gluren; bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien. Door de telescopen kan met eigen camera of mobiele telefoon door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat? Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek ’s avonds bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen, sterrennevels en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden. Bij helder weer is prachtig de Melkweg te zien.

Planetarium-shows

In het planetarium zijn er de hele avond doorlopend live planetariumshows van de actuele sterrenhemel. Ook kun je genieten van een virtuele sterrenhemel; de full-dome projecties zorgen voor een echte beleving. Via een koepelvormig groot beeldscherm wordt de sterrenhemel geprojecteerd en kunnen planeten van heel dichtbij worden bewonderd. Tevens worden diverse korte filmfragmenten vertoond over o.a. ruimtevaart, ontstaan leven op aarde, landing op de planeet Mars en meer. Daarnaast kun je in de expositieruimte van alles zien en beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen).

Zon bekijken

Bezoekers zijn ook welkom overdag op de 2e en 4e zondag van de maand van 14:00 -17:00 uur. Hier wordt overdag bij helder weer een kijkje genomen naar de zon door een speciale telescoop. Eventuele uitbarstingen en de structuur van de oppervlakte van de zon kunnen dan waargenomen worden. Hiernaast wordt met een grote zonnewijzer uitgelegd hoe de tijd hiermee kan worden afgelezen. Contacteer voor meer informatie: info@volkssterrenwachtorion.nl of 06-48850445 en kijk ook eens op de website: www.volkssterrenwachtorion.nl. Volkssterrenwacht Orion is gevestigd bij het Streekbos Paviljoen (1e verdieping) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel.