Samenwerking Stichting Opkikker en Zuiderzeemuseum

Algemeen
De Vliegende Hollander (links) en Tess en haar broer Sam namens Stichting Opkikker (rechts).
De Vliegende Hollander (links) en Tess en haar broer Sam namens Stichting Opkikker (rechts). (Foto: Jochem Feldberg)

ENKHUIZEN - De samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum en Stichting Opkikker werd zaterdag 9 april bekrachtigd. Hiermee komt niet alleen een mooie, inhoudelijke verbinding tot stand, maar wordt ook de gedachte ‘museum toegankelijker maken voor een breed publiek’ in de praktijk gebracht. Samen met Tess Hage (8 jaar) en gezin, verbonden aan Stichting Opkikker, heeft het museum bekeken op welke wijze er aanpassingen gemaakt kunnen worden. Tess zit in een rolstoel en kan slechts kleine stukjes lopen. Ze is zeer te spreken over het vriendelijke personeel en al het moois dat er te zien is. Maar er zijn ook verbeterpunten, zoals bijvoorbeeld meer drempelhulpjes. Daarnaast heeft ze tips gegeven over de toegankelijkheid van de kinderwerkstraat en aan welk soort spellen zij goed kan meedoen.

Het Zuiderzeemuseum heeft de aanbevelingen van Tess Hage ter harte genomen. Voor kinderen in een rolstoel is speelhoogte, draairuimte en bereikbaarheid namelijk essentieel om goed mee te kunnen doen. Zo kunnen ouders meelopen in de kinderwerkstraat om de rolstoel te duwen of te helpen bij de speelmachines. Ook is er een behendigheidswerkje ‘Lekker pellen!’ toegevoegd waar minder fysieke kracht voor nodig is. Daarnaast zijn alle knoppen om mee te luisteren naar de audioverhalen op de juiste hoogte geplaatst. En kan Tess zich uitleven bij de andere toegankelijke spelletjes, bijvoorbeeld: roddels maken aan het wasrek, puzzelen met Greetje en dienstmeisje Bet helpen met het juk dragen. En omdat Tess aangaf graag spellen met haar gezin te doen, heeft het museum dit jaar een nieuw blokkenbouwspel, waarbij je écht goed moet samenwerken. 

Samen Sterk dag

Het Zuiderzeemuseum organiseert met Stichting Opkikker op 17 september een Samen Sterk dag voor tweehonderd gezinnen met een langdurig ziek kind. Het feestelijke programma bestaat uit gratis entree, muzikale omlijsting, een lunchpakket en diverse verrassingen. “We zijn ontzettend verheugd dat de samenwerking met het Zuiderzeemuseum op deze manier vorm heeft gekregen. 200 gezinnen met een ziek gezinslid staan aankomend jaar een fantastisch dagje uit te wachten naar dit openluchtmuseum, wat voor hen echt een lichtpuntje is in een zware tijd. Dat het museum ook nog eens de moeite heeft genomen om de nodige aanpassingen te doen voor deze doelgroep, kan ik alleen maar waarderen”, vertelt Ruud Sliphorst, directeur en oprichter van Stichting Opkikker. Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum vult aan: “Het Zuiderzeemuseum wil een laagdrempelig museum voor een breed publiek, voor jong en oud, met én zonder een beperking, en met deze samenwerking geven wij daar inhoud aan; wij zetten op deze dag de deelnemende gezinnen van Stichting Opkikker graag in het zonnetje.”

Door de ogen van Roelie

Ook rond 1900 waren er kinderen die ondanks hun beperking moesten meedraaien in het dagelijks leven. In de Wierschuur in het buitenmuseum ontdek je hoe het leven van de blinde jongen Roelie eruit ziet. Hoe hij worstelt met zijn beperking, omdat zijn leefomgeving nauwelijks daarop is aangepast. Ervaar in de Wierschuur de blindenschool van Roelie, pak een zicht-beperkende bril en voer de opdrachten uit. 

Informatie

Ga voor meer informatie over Stichting Opkikker naar hun website: www.opkikker.nl en lees alles over het Zuiderzeemuseum op: www.zuiderzeemuseum.nl.