‘Wat we kinderen écht willen meegeven is plezier hebben in zang, dans en theater’

Algemeen
De cast van musical 'The Wiz'.
De cast van musical 'The Wiz'. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Heerlijk meezingen met een nummer, vrij bewegen en dansen op de beat van de muziek of een scène naspelen uit je favoriete film. Iedereen heeft het weleens gedaan en kan hier een hoop plezier uithalen. Dit plezier omzetten in een leeromgeving was dan ook het idee van Theaterschool de Cast in Enkhuizen. Hier leren kinderen vanaf 6 tot 19 jaar hoe ze moeten toneelspelen, dansen en zingen, bijvoorbeeld in een musical. Manouk van der Linde, de dochter van de eigenaresse van de theaterschool, en Marloes Keesman, lid van het bestuur, vertellen over musical ‘The Wiz’ die 6, 7 en 8 mei wordt opgevoerd in de Nieuwe Doelen. Manouk: ‘’Het verlangen om iets te kunnen neerzetten en weer te mogen optreden is heel groot na twee verloren jaren.”

Door Jordy Gomes

Theaterschool de Cast is in 2002 opgericht door Esther Lagerweij en Peter van der Linde met het idee om leuk en leerzaam te combineren voor jongeren. Vanaf haar zestiende gaf Esther Lagerweij dansles en dit werd later gecombineerd met toneel. Ze kwam regelmatig op bezoek bij verschillende scholen als gastdocent. De liefde voor het vak spoorde aan om zelf een theaterschool op te richten, vandaar de oprichting van de Cast. Het lesmateriaal is zelf door Esther verzonnen, door zich te verdiepen in theaterdisciplines en aandacht te geven aan de emotionele ontwikkelingen die kinderen ondergaan. Haar dochter Manouk van der Linde is ondertussen tien jaar werkzaam bij de theaterschool als docent. “Soms heb ik inspiratie voor danschoreografieën, andere keren komen er ideeën op voor drama-lessen. Het werk is wisselend en dat is ideaal om mijn creativiteit aan te sporen.” Ook de input van Marloes is niet meer weg te denken. “Ik kan voor deze mooie school iets extra’s betekenen en hou me vooral op de achtergrond bezig met het bestuur. We hebben een moeilijke periode achter de rug, maar zijn blij nu weer volledig te mogen optreden.” Manouk spreekt vol lof over haar fijne collega: “Mede door jouw inzet is de theaterschool overeind gebleven. Daarvoor zijn we je dankbaar.”

Creatieve oplossingen

Een theatervoorstelling neerzetten is geen makkelijke taak. Met een klein budget moet een authentiek toneelstuk worden opgevoerd. De theaterschool krijgt hiervoor hulp van vrijwilligers, die bijvoorbeeld hun steentje bijdragen door de decors in elkaar te zetten en helpen met deze schilderen. Eigenaresse Esther en docent Roos zijn samen verantwoordelijk voor de kostuums. Ook donaties aan de theaterschool zijn van harte welkom, zoals oude ‘props’ die hergebruikt kunnen worden. Marloes: “Vanwege het kleine budget is het uitdagend om na te denken over verschillende, creatieve oplossingen. Hieruit komen vaak wel de meest unieke ideeën, waardoor het eindresultaat alleen maar leuker wordt.” 

‘Iedereen kan zichzelf hier ontplooien’

Bij Theaterschool de Cast worden de drie basiselementen uitgeoefend: toneelspelen, zang en dans. Deze elementen versterken elkaar en zijn nodig om een productie op te zetten. Denk hierbij aan ‘hoe breng je een lied over tijdens een toneelstuk’ en ‘hoe draagt de dans die je uitvoert bij aan het verhaal’. Manouk licht toe: “Samenwerking tussen deze drie elementen is het belangrijkst. Naast de leuke tijd die ze hier hebben krijgen kinderen de kans zichzelf te ontdekken en ontplooien. Ze creëren zelfvertrouwen en sommigen noemen het zelfs hun tweede huis. Een groter compliment bestaat niet.” 

Repeteren

Vanwege de coronapandemie staat musical The Wiz al anderhalf jaar op de planning. De hoofdcast van de uitvoering repeteert elke vrijdagavond extra. Deze repetitie begint met een concentratiespel, waarna de gehele musical wordt uitgespeeld. Manouk: “Omdat The Wiz steeds dichterbij komt staan de kinderen ook daadwerkelijk op scherp. Iedereen zet zijn beste beentje voort. Het valt op dat de musical functioneert als een soort uitlaatklep om helemaal in op te gaan. Iedereen kan hierin zijn passie uiten en deze positieve energie is voelbaar in de ruimte. Uiteindelijk staat het plezier in het creëren van theater altijd voorop.”

Ervaar zelf The Wiz!

Musical The Wiz is 6, 7 en 8 mei te zien in de Nieuwe Doelen, Enkhuizen. De voorstelling op vrijdagavond 6 mei begint om 19:30 uur. Zaterdag 7 mei staat de theaterschool twee keer op de planken. Hier start de middagvoorstelling om 14:00 uur en de avondvoorstelling om 19:30 uur. De voorstelling start op de laatste dag, zondagmiddag 8 mei, om 14:00 uur. Deze is echter al uitverkocht. Tickets zijn verkrijgbaar bij Oogwereld Van der Klei, Photo & Zo en Marcel’s Schoenmakerij en Lederwaren voor 15,- euro. Ga voor meer informatie over Theaterschool de Cast naar de website: www.decast.info.

Marloes (links) en Manouk (rechts).