Kinderambassadeurs Fleur en Pascale op weg naar de waterkanonnen op eiland Pampus.
Kinderambassadeurs Fleur en Pascale op weg naar de waterkanonnen op eiland Pampus. (Foto: Studio Merike)

Expeditie Waterwerken in Zuiderzeemuseum

Algemeen

ENKHUIZEN - Vanaf heden is het ‘waterdoepark’ in het Zuiderzeemuseum weer open. In de afgelopen maanden zijn de eilanden Schokland, Wieringen en Pampus vervangen voor eilanden met meer activiteiten. Ervaar op Wieringen hoe het is om basaltblokken in een dijk te plaatsen, net zoals dijkwerkers dat vroeger deden. Met een trekvlot ontdek je op Schokland waarom evacueren noodzakelijk was en op Pampus verdedig je vanuit twee geschutskoepels het eiland met twee nieuwe (water)kanonnen. Deze vernieuwingen zijn mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

In Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water; vroeger, nu én in de toekomst. In samenwerking met HHNK is het waterdoepark de afgelopen jaren inhoudelijk steviger op de kaart gezet en steeds verder uitgebreid met onder andere de waterwerkplaats van Cornelis Lely, waar je als echte waterwerker aan de slag gaat en het droge voetendoolhof, waar je overstromingskennis wordt getest. Je kunt met een van de roeibootjes ook naar de vernieuwde eilanden varen.

Unieke belevenis

Luc Kohsiek, Dijkgraaf HHNK: “De afgelopen jaren heeft het Zuiderzeemuseum in samenwerking met HHNK met Expeditie Waterwerken een unieke belevenis voor bezoekers neergezet die op toegankelijke wijze toont voor welke uitdagingen wij met water staan. Daarnaast willen wij bezoekers aan het denken zetten. Gezien de klimaatveranderingen is de boodschap van dit waterdoepark ontzettend belangrijk.” Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum: “HHNK heeft de technische waterkennis en wij de museale deskundigheid. Deze krachten hebben we gebundeld met als resultaat een geweldige expeditie waar plezier en inhoud samen gaan.”

‘Het leukst vond ik de waterkanonnen’

Voor de publieksopening is het vernieuwde Expeditie Waterwerken gekeurd door TÜV Nederland en uitgebreid getest door Darian Tetterode Ravestein, jeugdbestuurder van HHNK en de kinderambassadeurs van het museum. De dertien kinderambassadeurs komen een jaar lang elke drie weken bijeen en denken mee over de programmering. Door de ogen van kinderen ziet de wereld er anders uit en wordt de blik van het museum verrijkt. Kinderambassadeur Fleur Baars over Expeditie Waterwerken: “Met een bootje zijn wij langs de vernieuwde eilanden gevaren, het leukste vond ik de waterkannonen. Ik had nog nooit van Schokland gehoord, maar nu weet ik dat mensen hier vroeger weg moesten vanwege het water en dat dit ook nu nog steeds kan gebeuren.”

Waterwerkers

Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die je leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Tijdens de expeditie verzamel je stukjes van een geheime code. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen. Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ga naar het eiland Schokland en maak de hoogwater puzzel en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je.

Informatie

Ga voor meer informatie over het Zuiderzeemuseum naar: www.zuiderzeemuseum.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Mini-boekenmarkt Streekhof Paviljoen Algemeen 21 jun, 12:40
Afbeelding
Wens 100-jarige mevrouw De Wit komt uit Algemeen 21 jun, 11:22
Afbeelding
50 jarige bruidsparen vieren huwelijksjubileum in Postkantoor Algemeen 21 jun, 08:37
Afbeelding
Geslaagde samenwerking gemeente Enkhuizen en Wielrenvereniging Westfrisia Algemeen 20 jun, 16:15
Afbeelding
Martinuscollege experimenteert met straling Algemeen 20 jun, 13:25
Afbeelding
Enkhuizer klipper Lutgerdina bestaat 125 jaar Algemeen 20 jun, 10:45
Afbeelding
Onthulling tegel Jazzwalk of Fame Algemeen 20 jun, 09:13
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Schoon Westfriesland in actie voor PeukMeuk Algemeen 17 jun, 09:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief