Vereniging Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar

Algemeen
Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar.
Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion viert hun dertigjarige jubileum. Om dit te vieren kunnen bezoekers langskomen op de eerstvolgende publieksopenstelling op zondag 22 mei van 14:00 - 17:00 uur. Orion is elke tweede en vierde zondag van de maand geopend voor publiek. 

Vereniging Orion heeft sinds 1 augustus 2010 zijn onderkomen op de eerste verdieping in het Streekbos Paviljoen te Bovenkarspel. Hier staat een klein gedeelte van de vele schaalmodellen die in de afgelopen jaren zijn vervaardigd. De laatste schaalmodellen zijn enkele instrumenten die Tycho Brahe in 1562 gebruikte om de posities mee te kunnen bepalen van de sterren en planeten. Het laatste schaalmode, dat nu net klaar is, is het ISS-ruimtestation. Dit model was eigenlijk te groot om bij de sterrenwacht tentoon te stellen; de omvang was ruim 3 meter lang. Uiteindelijk is het model opnieuw gebouwd in een kleiner model van 115 cm.

Samenwerking

In de afgelopen 10 jaar heeft Volkssterrenwacht Orion een goede relatie opgebouwd met de universiteit in Gent. Hierdoor ontstond er een mooie samenwerking om telescopen te schenken aan diverse scholen, vooral voor het speciaal onderwijs over de hele wereld. De heer Jean Pierre Grootaerd uit Gent was daar de bedenker van. Het project kreeg een naam SSVI “Sterren Schitteren voor Iedereen”. De heer Grootaerd kreeg het voor elkaar, dat de firma Bresser (groothandel in optische producten waaronder verrekijkers en telescopen) jaarlijks ruim 30 telescopen gratis ter beschikking stelde voor dit project.

Informatie

Kom gerust eens kijken op de 2e en 4e zondagmiddag van de maand. Dan is volkssterrenwacht Orion open voor publiek van 14:00 - 17:00 uur. Er is op zondag 22 mei een fototentoonstelling in het planetarium van Orion; op panelen is via foto’s de ontstaansgeschiedenis te zien van vereniging Orion vanaf 1991 tot nu. Leuk en leerzaam dus! In de maanden juli en augustus zijn de zondag-openstellingen gesloten; in september worden deze weer hervat. Alleen bij speciale gelegenheden is Orion open zoals de sterrenregen in augustus en op afspraak. 

Ga voor meer informatie over Volkssterrenwacht Orion naar de website: www.volkssterrenwachtorion.nl.