Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar.
Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar. (Foto: aangeleverd)

Vereniging Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar

Algemeen

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion viert hun dertigjarige jubileum. Om dit te vieren kunnen bezoekers langskomen op de eerstvolgende publieksopenstelling op zondag 22 mei van 14:00 - 17:00 uur. Orion is elke tweede en vierde zondag van de maand geopend voor publiek. 

Vereniging Orion heeft sinds 1 augustus 2010 zijn onderkomen op de eerste verdieping in het Streekbos Paviljoen te Bovenkarspel. Hier staat een klein gedeelte van de vele schaalmodellen die in de afgelopen jaren zijn vervaardigd. De laatste schaalmodellen zijn enkele instrumenten die Tycho Brahe in 1562 gebruikte om de posities mee te kunnen bepalen van de sterren en planeten. Het laatste schaalmode, dat nu net klaar is, is het ISS-ruimtestation. Dit model was eigenlijk te groot om bij de sterrenwacht tentoon te stellen; de omvang was ruim 3 meter lang. Uiteindelijk is het model opnieuw gebouwd in een kleiner model van 115 cm.

Samenwerking

In de afgelopen 10 jaar heeft Volkssterrenwacht Orion een goede relatie opgebouwd met de universiteit in Gent. Hierdoor ontstond er een mooie samenwerking om telescopen te schenken aan diverse scholen, vooral voor het speciaal onderwijs over de hele wereld. De heer Jean Pierre Grootaerd uit Gent was daar de bedenker van. Het project kreeg een naam SSVI “Sterren Schitteren voor Iedereen”. De heer Grootaerd kreeg het voor elkaar, dat de firma Bresser (groothandel in optische producten waaronder verrekijkers en telescopen) jaarlijks ruim 30 telescopen gratis ter beschikking stelde voor dit project.

Informatie

Kom gerust eens kijken op de 2e en 4e zondagmiddag van de maand. Dan is volkssterrenwacht Orion open voor publiek van 14:00 - 17:00 uur. Er is op zondag 22 mei een fototentoonstelling in het planetarium van Orion; op panelen is via foto’s de ontstaansgeschiedenis te zien van vereniging Orion vanaf 1991 tot nu. Leuk en leerzaam dus! In de maanden juli en augustus zijn de zondag-openstellingen gesloten; in september worden deze weer hervat. Alleen bij speciale gelegenheden is Orion open zoals de sterrenregen in augustus en op afspraak. 

Ga voor meer informatie over Volkssterrenwacht Orion naar de website: www.volkssterrenwachtorion.nl.

Afbeelding
Celliste Lucia Swarts in de Drom Algemeen 25 jan, 14:51
Afbeelding
Kookclub voor mensen met dementie Algemeen 25 jan, 08:30
Afbeelding
Bibliotheek Stede Broec opent jongerenvloer Algemeen 24 jan, 12:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:57
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:47
Afbeelding
'Kleintje Carnaval' van de Haringhoppers Algemeen 24 jan, 08:45
Afbeelding
Onderzoek bestuurlijke toekomst Enkhuizen gereed Algemeen 23 jan, 15:25
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Drechterland levert financiële bijdrage voor restauratie historische Overhaal in Hem Algemeen 23 jan, 11:45
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Optreden Toneelvereniging Plan Zuid Algemeen 23 jan, 08:10
Afbeelding
Brand in flat Kastanjelaan 112-nieuws 22 jan, 22:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.