Voorzitter Albert Dekker in de zaal van de Nieuwe Doelen.
Voorzitter Albert Dekker in de zaal van de Nieuwe Doelen. (Foto: aangeleverd)

De Enkhuizer Bridgeclub: ‘gezamenlijk bridgen en deze gezellige sfeer vasthouden’

Algemeen

ENKHUIZEN - De Enkhuizer Bridgeclub is één van de oudste clubs in de regio zonder dat er ooit een onderbreking is geweest. Dit is terug te zien in de mijlpaal die ze dit jaar hebben bereikt. De club bestaat 75 jaar en dit jubileum wordt met plezier gevierd. De voorzitter van de Enkhuizer Bridgeclub, Albert Dekker, licht de regels van het kaartspel toe en vertelt over hun jubileumviering. “We hebben onze centrale speellocatie in de Nieuwe Doelen en de samenhorigheid van de club te danken aan een succesvol 75-jarig bestaan.”

Door Jordy Gomes

De Enkhuizer Bridgeclub is in februari 1947 opgericht en begon met een 19-tal leden. Deze leden bestonden voornamelijk uit mensen die in privésfeer bridgen en dachten: ‘laten we dit in clubverband doen’. Met deze instelling is de Enkhuizer Bridgeclub ontstaan, om zo iedereen die belangstelling heeft de mogelijkheid te geven om te kunnen meegenieten van het bridgen. Destijds werd ook de contributie vastgesteld, die toen stond op 50 cent per maand. Kort hierna, in 1948 - 1949, was de hoop gevestigd om met twee lijnen te spelen, een A en een B lijn. De vraag was aan de leden om in eigen kring mensen te enthousiasmeren voor het bridgespel. Toen in 1951 het aantal leden was gestegen tot 49 ging de contributie omhoog en werd het één gulden per maand. Vandaag de dag, zo’n 71 jaar later, staat het bedrag op 75,- euro per jaar en de club bevat ongeveer tachtig vaste leden. Bij de Enkhuizer Bridgeclub wordt er gespeeld op de dinsdagavond en op de vrijdagmiddag.

Het kaartspel

Het kaartspel ‘bridge’ klinkt bekend in de oren, maar misschien weet niet iedereen hoe dit gespeeld wordt. Voorzitter Albert Dekker geeft uitleg over de spelregels: “Bridge wordt gespeeld met vier personen, in paren (twee tegen twee) en met 52 kaarten. Na het biedingsverloop zal het spelende paar met een leider en een dummy zoveel mogelijk slagen proberen te maken. Tijdens het spelen legt iedere speler om de beurt een kaart op tafel, de leider geeft aan welke kaart de dummy moet neerleggen. Deze vier kaarten samen noemen we een ‘slag’. Degene die de hoogste kaart heeft neergelegd of heeft ingetroefd wint de slag. Vooraf stel je als paar vast hoeveel slagen je denkt te maken. Bridge bevat een uniform biedsysteem en het is belangrijk om goed samen te werken met je partner. Er komt veel concentratie bij kijken en de betere spelers weten welke kaarten er zijn gevallen. Zo kun je in je hoofd berekenen welke mogelijke uitkomsten er zijn. In totaal zitten er 40 punten in het spel. Tevens is er een arbiter in de zaal, een soort scheidsrechter die ervoor zorgt dat alles volgens het boekje verloopt bij een geschil. Inhoudelijk ziet het kaartspel weinig veranderingen, maar de aanpak is een beetje gemoderniseerd. Dit komt onder meer door het hebben van een dupliceer machine welke de kaarten willekeurig schudt. Ook het uitrekenen van de punten is gedigitaliseerd. Tevens is de Enkhuizer Bridgeclub gelinkt aan de Nederlandse Bridgebond.”

‘Elke bridger is er één’

Interesse om te bridgen, maar zelf nog geen ervaring met spelen? Ook dit is geen probleem bij de Enkhuizer Bridgeclub. De oplossing komt in de vorm van een bridgecursus, die de club zelf organiseert onder leiding van een ervaren speler. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. De cursus bestaat uit twaalf lessen waarin stap voor stap de basis van het bridgen wordt uitgelegd. Zodoende kan je meteen in de praktijk oefenen met spelen. Tevens biedt het een mooie doorstroom voor de club. Albert: “Wanneer de cursus is afgerond kunnen mensen zelf kiezen of ze zich permanent bij de Enkhuizer Bridgeclub willen aansluiten. Uiteindelijk gaat het ons erom dat er plezier wordt gehaald uit het bridgen. Als we door de cursus nieuwe mensen warm weten te maken voor het kaartspel dan is dat mooi meegenomen. Elke bridger is er één.”

Jubileumviering

Het 75-jarige jubileum van de Enkhuizer Bridgeclub werd zaterdag 14 mei gevierd op hun bridgelocatie in de Nieuwe Doelen Enkhuizen. Ongeveer zestig personen werden onthaald met koffie en gebak, waarna het openingswoord plaatsvond. De viering bevatte een lopend buffet onder het genot van livemuziek (gitarist) en ook een quiz stond op de planning, helemaal in het teken van de geschiedenis van de club. Wat absoluut niet vergeten mag worden tijdens zo’n jubileumviering: verschillende rondes bridgen met elkaar. Gezamenlijk de liefde voor het spel delen.

Doelstelling

Volgens Albert gaat de Enkhuizer Bridgeclub vol vertrouwen verder met wat zij doen. “We hopen in de toekomst meer leden te kunnen werven door middel van onze cursussen. Teruggaan naar minimaal honderd leden is een mooie doelstelling. Als dat lukt, zijn we helemaal tevreden. Het belangrijkste is dat de gezellige sfeer behouden blijft. Bridgen met plezier, daar staan we voor.”

Sfeerbeeld van een avondje bridgen.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
125-jarige klipper trekt veel bekijks in Enkhuizen Algemeen 4 jul, 16:00
Afbeelding
Woonunits Oekraïners ingericht met hulp van Westfriese Uitdaging Algemeen 4 jul, 12:30
Afbeelding
Opruimcollectief ‘Schoon Westfriesland’ raapt tienduizenden peuken tijdens ‘Plastic PeukMeuk’ Algemeen 4 jul, 09:51
Afbeelding
Eerste padelbanen Enkhuizen Algemeen 4 jul, 08:36
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Regio Westfriesland presenteert zich vol trots tijdens VNG Jaarcongres Algemeen 30 jun, 09:20
Afbeelding
Breed Motorisch Opleiden (BMO): ‘Alles staat in het teken van plezier en ontwikkeling’ Algemeen 30 jun, 08:00
Afbeelding
Glenn van Straalen naar Classic Race Demo in Zwaagdijk-Oost Algemeen 30 jun, 08:00
Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 29 jun, 16:00
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Verhuizing cadeauwinkel de Baanbreker Algemeen 29 jun, 12:25
Afbeelding
Voorbereiding opvanglocaties in volle gang Algemeen 29 jun, 08:50
Afbeelding
‘Ik zie jou nog steeds’ - ieder mens heeft een verhaal Algemeen 28 jun, 16:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief