Omringwinkels bloeddrukmeetpunten Hartstichting

Algemeen
Een hoge bloeddruk is niet voelbaar, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte.
Een hoge bloeddruk is niet voelbaar, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kunnen mensen elke donderdag (met uitzondering van Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag) en vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur onder begeleiding van een medewerker gratis hun bloeddruk komen meten bij alle Omringwinkels. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk is niet voelbaar, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Vanaf je 40e stijgt het risico op een hoge bloeddruk. Daarom roept de Hartstichting mensen vanaf 40 jaar op om elk jaar hun bloeddruk te meten.

Ook als je je gezond voelt kun je een te hoge bloeddruk hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat één op de drie Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40 procent niet dat zij een te hoge bloeddruk hebben en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Meten is daarom belangrijk. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in de maand mei openbare meetpunten in door het hele land. De Omringwinkels ondersteunen de oproep van de Hartstichting en zijn onderdeel van deze locaties. Het doel van deze meetpunten is dat mensen hun eigen bloeddruk leren meten.

Advies en tips 

Tot en met 28 mei kunnen mensen elke donderdag en vrijdag hun bloeddruk meten bij de Omringwinkels in Hoorn, Bovenkarspel, Schagen en Den Helder. De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden. Kijk op www.omringwinkel.nl/winkels voor locaties en openingstijden.