Clusiusleerlingen in Grootebroek herdenken oorlog en verzet

Algemeen
Een moment van bezinning.
Een moment van bezinning. (Foto: Clusius College/Martin Menger)

Leerlingen van het Clusius College in Grootebroek legden vrijdag 20 mei bloemen bij het oorlogsmonument in Bovenkarspel. De herdenking wordt jaarlijks door de vmbo-school georganiseerd en werd dit jaar gecombineerd met het adopteren van vijf namen op het Nationale namenmonument.

Naast de tweedejaars leerlingen van de school, werd de herdenking bijgewoond door familie van Truus Menger-Oversteegen, de maakster van het monument. Zij was samen met zus Freddie en vriendin Hannie Schaft tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en stond tijdens de herdenking centraal.

Indrukwekkend

De tweedejaars leerlingen werkten de afgelopen maanden toe naar dit moment. In de lessen stonden zij stil bij de Tweede Wereldoorlog en het verzet. Een thema dat, met de oorlog in de Oekraïne, ineens veel dichterbij de belevingswereld van de leerlingen staat. De gedichten die de leerlingen voor deze dag schreven en de toespraken van de docenten maakten een diepe indruk op de aanwezigen.

Vijf namen

Daarnaast greep de school deze herdenking aan om vijf namen van het Nationaal Namenmonument in Amsterdam te adopteren. Een monument voor 102.220 Nederlandse holocaustslachtoffers zonder eigen graf. Het geld voor de namen werd door de leerlingen opgehaald door het doen van onder meer klusjes en verkoop van gebakjes. De opbrengst van alle acties bij elkaar was 250 euro, genoeg voor vijf namen. Met het geld worden educatieve projecten en onderhoud van het monument gefinancierd.

Meer informatie? Neem contact op met Marieke Brehm: m.brehm@clusius.nl of Gemma Marx: G.marx@clusius.nl.