De Bult is hersteld.
De Bult is hersteld. (Foto: aangeleverd)

Geslaagde samenwerking gemeente Enkhuizen en Wielrenvereniging Westfrisia

Algemeen

ENKHUIZEN - De laatste maanden zullen veel wandelaars zich afgevraagd hebben wat er aan de hand was op de Bult in Enkhuizen, beter bekend als de ‘berg’ achter het nieuwe vakantiepark tussen ENZA Zaden en Peijnenburg. Veel grond en zand werd aangevoerd.  De aanleiding was een constatering en een onderzoek van de gemeente waaruit bleek dat op een aantal plekken van de Bult de deklaag (grondlaag) tussen het afval en de oppervlakte te dun was geworden. Dit moest hersteld worden. 

Deze aanpassing zou enkele maanden in beslag nemen en een enorme impact hebben op de groep mountainbikers (MTB’ers) van Wielrenvereniging Westfrisia die hier wekelijks trainen. Otto van de Wal, hoofdtrainer van de Westfrisia MTB is enorm content dat ze in een goede dialoog met de gemeente Enkhuizen mochten meedenken. Naast de noodzakelijke werkzaamheden zijn ook lang gekoesterde verbeteringen gerealiseerd, zoals enkele kombochten, aantrekkelijke hoogteverschillen op het grote grasveld en een nieuwe rockgarden. De rotsblokken van de rockgarden lagen weliswaar al op het terrein maar zijn nu deskundig geplaatst. “Wij denken dat we in enkele jaren gaan groeien van 50 naar 100 leden MTB. Dat betekent dat Westfrisia weer een vereniging wordt van meer dan 300 leden. Ook hebben we het voornemen om een scholenprogramma te ontwikkelen voor basis en voortgezet onderwijs.”

Onderhoud

Het parkoers is openbaar en iedereen mag dit ‘Schoorl in het Klein’ fietsen. Wel graag verantwoord qua niveau, snelheid, veiligheid (helm) en respect voor de natuur en medegebruikers. Op zaterdag 18 juni heeft Westfrisia met tientallen vrijwilligers groot onderhoud gepleegd aan het terrein en zullen dit ook de komende jaren blijven doen. Een unieke samenwerking tussen gemeente, openbare recreatie en een vereniging.

Historie van de Bult

‘De Bult’ is een oude afvalstortlocatie waar vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw afval is gestort. Begin jaren ’90 is deze locatie afgedekt met zand en klei waarna de locatie is ingericht voor recreatie. Op ‘De Bult’ vestigde zich paardenvereniging RV De IJsselmeerruiters. Zij maakten gebruik van twee paardenbakken en een grote houten schuur (voormalige Tonnenloods). Rond 1996 werd op deze locatie onder de bezielende leiding van Tino Haakman wielrenvereniging West-Frisia crosswedstrijden georganiseerd (o.a. GP West-Frisia als onderdeel van de RABOtop). Ongeveer 15 jaar geleden is de paardenvereniging verhuist naar een andere locatie en niet veel later is de schuur door een brand verwoest.

MBT-trainingen

Vanaf 2011 is Westfrisia begonnen met het geven van MTB-trainingen voor de jeugd onder de bezielende leiding van Otto van der Wal. Het aantal jeugdleden dat wekelijks traint op ‘De Bult’ is in de afgelopen jaren gegroeid naar circa 50 kinderen en zijn er inmiddels 5 enthousiaste train(st)ers actief De overstap van MTB naar het wegwielrennen is binnen de vereniging zeer toegankelijk en zorgt mede voor aanwas in de wegdiscipline. Het MTB parcours heeft een lengte van 2,5 km.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Kunstproject ’t Kunstplein, Lang Leve Kunst Algemeen 2 aug, 08:50
Afbeelding
Aanleg verlengde Cor Schipperpad vertraagd vanwege bedreigde diersoort Algemeen 1 aug, 14:25
Afbeelding
Nieuwe kinderspeurtocht ‘Kraak de code Enkhuizen’ groot succes Algemeen 1 aug, 11:00
Afbeelding
Bestuurder bestelbus onwel en rijdt tegen hekwerk De Koepoort 112-nieuws 29 jul, 15:47
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Brand op bootje in jachthaven 112-nieuws 28 jul, 08:54
Afbeelding
Flowerpower bij Hertenkamp Enkhuizen Algemeen 27 jul, 11:25
Afbeelding
Gemeente heeft geitenhouderij geweigerd Algemeen 27 jul, 08:00
Afbeelding
Doe mee met Rodi’s zomerpuzzel en win een VVV-bon Algemeen 27 jul, 07:38
Afbeelding
Bangert Tennistoernooi: jubileumeditie LTC Wings Algemeen 26 jul, 14:00
Afbeelding
Weekendschool Enkhuizen biedt een helpende hand Algemeen 26 jul, 11:25
Afbeelding
Gemeente zet vaart achter woningbouw Gommerwijk West-West Enkhuizen Algemeen 26 jul, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief