Stichting Buurtgezinnen Drechterland: ‘Opvoeden doen we samen’

Algemeen
Irene Maas van Stichting Buurtgezinnen Drechterland.
Irene Maas van Stichting Buurtgezinnen Drechterland. (Foto: aangeleverd)

DRECHTERLAND - “Een echte mensen mens”, zo omschrijft Irene Maas zich, de coördinator van Stichting Buurtgezinnen Drechterland. Haar taak is om gezinnen te ontlasten van de hoge druk die komt kijken bij het opvoeden. Want, hoe mooi is het om een ander te kunnen helpen op vrijwillige basis? Irene licht toe: “Sinds ik ben gestart als coördinator heb ik mezelf ook opengesteld als steungezin. Elke week komt er een meisje van 13 langs die bij ons meedraait in het huishouden. Voor de ouders is het behulpzaam, zodat ze even tijd voor zichzelf hebben. En het kind houdt er een gezellige middag aan over. Een win-win situatie.”

Door Jordy Gomes

Stichting Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht. Op deze manier worden de ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.

Naamsbekendheid

De afdeling Drechterland is in januari van start gegaan. Irene hoopt via deze weg meer naamsbekendheid te krijgen, zodat meer mensen geholpen kunnen worden. Irene: “Wij hebben een goede backoffice met onder meer folders, marketing en ander beschikbaar materiaal. De folders worden bijvoorbeeld verspreid op scholen, huisartsen en in wijkteams. Onze samenwerking en het nauwe contact met Team Inzet van Drechterland maakt ook een hoop goed. Via deze weg komen er veel vragen binnen van gezinnen die het moeilijk hebben. Hopelijk doet ons initiatief mensen inzien dat het niet erg is om hulp aan te vragen. Samen sta je sterker dan alleen.”

Kennismakingsgesprek

Als coördinator van de afdeling Drechterland is Irene het aanspreekpunt waar elk gezin, dat behoefte heeft aan hulp, langs kan komen voor een vrijblijvend gesprek. Laagdrempeligheid staat voorop. “Pleegzorg en hulpverlening is kostbaar. Dit is een mooi alternatief waarin vrijwilligers hulp kunnen bieden. Tijdens het kennismakingsgesprek vraag ik waar behoefte aan is. Het gaat vooral om kinderen die opgevangen moeten worden. Er wordt een inschatting gemaakt of gezinnen bij elkaar passen en of het steungezin de wensen van een vraaggezin kan realiseren.Mocht dat niet zo zijn, wordt er een zoekprofiel geschreven dat vervolgens weer gepubliceerd wordt op de website en gedeeld op de social mediakanalen. Met de hoop dat er zo spoedig mogelijk een steungezin opduikt. De helft is nu ongeveer voorzien.”

‘Concreet voor anderen iets betekenen’

Ondanks dat Stichting Buurtgezinnen, afdeling Drechterland pas een half jaar operatief is, heeft Irene al genoeg verhalen om te delen. “Het traject gaat niet altijd vlekkeloos. Een gezin met het handen in het haar helpen is soms lastig. Naast de vragenlijst moet ook een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aangevraagd worden en daar gaat veel tijd overheen. Het snelle schakelen gaat hierdoor helaas niet altijd. Dit is de grootste frustratie. Ik wil sneller iemand helpen en concreet iets voor anderen betekenen.”

Voldoening

Irene vertelt ook over de voldoening die ze uit haar werk haalt. “Een alleenstaande moeder met vier kinderen is ontzettend blij met de uitkomst van Buurtgezinnen. Deze match loopt goed. Er is zoveel meer rust in dat gezin gekomen. Prachtig om te zien.”

Duurzame koppelingen

Irene is hoopvol dat er minstens vijf succesvolle, duurzame koppelingen per jaar worden gerealiseerd die zich vervolgens blijven voortzetten. “Dat is een mooi en realistisch streefdoel, maar er staat geen grens voor. Hoe meer mensen we kunnen helpen, des te beter.”

Aanmelden

Stichting Buurtgezinnen Drechterland biedt hulp aan ieder die het nodig heeft. Aarzel niet om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. Aanmelden als steun of vraaggezin kan via de website: www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/drechterland of neem telefonisch contact op met Irene Maas: 06-20915005.