Ontdekkingstuin de Garden.
Ontdekkingstuin de Garden. (Foto: aangeleverd)

Opening Ontdekkingstuin de Garden

Algemeen

ENKHUIZEN - In Enkhuizen groeit iets moois. Op zaterdag 2 juli om 11.00 uur opent de Garden de onzichtbare deuren naar dé showtuin voor groenten, bloemen en kruiden. Vlak voor de historische Koepoort en stadsmuur worden bezoekers meegenomen op een ontdekkingsreis langs alles wat groeit en bloeit op onze vruchtbare grond. Weet jij nog hoe bloemen, planten en kruiden eruitzien voordat ze verpakt in handzame zakjes en pakjes, voorzien van labels en toevoegingen, in de schappen van de supermarkt liggen? In de Garden ontdekt het brede publiek hoe groenten, kruiden en bloemen groeien in het veld.

Van exotische bloemen tot vergeten groenten, in de Garden komt alle flora goed tot zijn recht. Een moestuin met de groenten uit onze maaltijden, een proeftuin met kruiden die we kennen uit potjes en zakjes. En een showtuin met de mooiste boeketten van de natuur. Doe inspiratie op voor de eigen tuin, zie hoe gewassen groeien, maak een reis door de tijd met groenten die onze voorouders op het menu hadden en maak kennis met experts op het gebied van telen en zaadveredeling.

Leuk en leerzaam

Ervaringsdeskundigen wenden hun kennis en kunde aan om de Garden te laten groeien en bloeien tot dé showtuin van de zaadwereld. Voor een leuk uitje in de vrije natuur, met een educatief karakter. Ton de Rooij werkte zo’n 50 jaar in binnen- en buitenland voor de zaadsector. Hij is voorzitter van Stichting de Garden. “Nederland is wereldkampioen zaadveredeling. Daar mogen we trots op zijn omdat West-Friesland de bakermat is van deze sector. Veel bedrijven dragen actief bij aan de ontwikkeling en export. Maar hoeveel weet het brede publiek nog van de groei en bloei van ons voedsel? Wij vinden het belangrijk deze kennis terug te brengen bij de consument. In de Garden laten we zien wat onze grond te bieden heeft en welk belang het dient voor de voedselketen, een gezonde leefomgeving en toename van biodiversiteit. Leuk en leerzaam voor iedereen. Of je nu liefhebber bent van tuinieren, werkzaam in de branche of met je kinderen erop uit wilt.”

‘Vrijwilligers houden de tuin bij’

De Rooij: “Vrijwilligers houden de tuin bij, ontvangen de bezoekers en voorzien hen desgewenst van informatie. We vragen een kleine bijdrage om in het onderhoud te voorzien en de Garden de komende jaren verder te verfraaien. Bezoekers kunnen de Garden los bezoeken, maar ook als onderdeel van een bootarrangement. Heerlijk als gezinsuitje in het weekend of de zomervakantie.”

Informatie

De Garden is gelegen recht naast de Koepoort, halverwege de Randweg naar het spoor. Vanaf 2 juli is de Garden elke zaterdag en zondag geopend tussen 11:00 - 17:00 uur, tot en met 25 september 2022. Kosten bedragen 5,- euro voor volwassenen, 2,50 euro voor jongeren tussen de 13 - 19 jaar en gratis voor kinderen tot 13 jaar. De auto parkeren kan op de parkeerplaats van Syngenta, Westeinde 62 te Enkhuizen. Op het terrein van de Garden zelf mag niet worden geparkeerd. Bootreizigers zijn welkom via www.rondvaartenkhuizen.nl. Ga voor meer informatie en het plannen van een bezoek naar: www.degarden.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stichting Kalyani zoekt collectanten Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
Ideeën voor sportlandschap Stede Broec Algemeen 15 aug, 11:11
Afbeelding
Eerste Oekraïense vluchtelingen in woonunits locatie IJsbaan Algemeen 10 aug, 16:00
Afbeelding
Fietsroutes voor senioren door Westfriesland Algemeen 10 aug, 12:37
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Workshop zonnebloem op zonne-energie Algemeen 10 aug, 09:25
Afbeelding
Maritiem Weekend: alle trossen los Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Orgelconcert André van Vliet in Venhuizen Algemeen 9 aug, 11:35
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Lekenpreek door de burgermeester Algemeen 8 aug, 14:25
Afbeelding
Leer alles over vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 8 aug, 11:42
Afbeelding
Schoon Westfriesland ‘SUP against the Plastic Soup’ Algemeen 8 aug, 09:44
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief