Team Sportservice en SV Enkhuizen willen kinderen 'breed motorisch' opleiden.
Team Sportservice en SV Enkhuizen willen kinderen 'breed motorisch' opleiden. (Foto: aangeleverd)

Breed Motorisch Opleiden (BMO): ‘Alles staat in het teken van plezier en ontwikkeling’

Algemeen

ENKHUIZEN - Bij SV Enkhuizen is Team Sportservice een pilot gestart om kinderen ‘breed motorisch op te leiden’. Kort gezegd houdt dat in dat er verschillende soorten oefeningen worden aangeboden tijdens een reguliere voetbaltraining. Met als doel een bredere motorische ontwikkeling (BMO) en dat biedt weer betere perspectieven voor de toekomst. Verenigingsadviseur Jordi Meester licht toe: “Ik geloof dat SV Enkhuizen hier zeker de vruchten van gaat plukken. Ik verwacht dat ze het terugzien in de motorische ontwikkeling van de leden, maar ook in de groei van het ledenaantal.”

Onder leiding van Bart de Haas (vakdocent lichamelijke opvoeding en ASM geschoold) van Team Sportservice hebben de JO-08 en JO-12 diverse oefeningen gedaan als vervanging van de warming-up. Plezier en ontwikkeling stonden hierbij centraal. Op de vraag of de kinderen het leuk vonden om deze oefeningen te doen antwoordden zij volmondig: JA!

Breed motorisch opleiden

Breed motorisch opleiden houdt in dat de kinderen veelzijdig leren bewegen. Dit stimuleert de hersenen en zorgt voor een betere motorische ontwikkeling. Dit helpt de spelers tijdens het voetballen omdat zij zich soepeler kunnen bewegen en sneller kunnen schakelen. Deze manier van trainen geven is niet alleen geschikt voor voetbal, maar eigenlijk voor iedere sport. Jordi Meester: “Ik geloof als verenigingsadviseur heilig in het breder motorisch opleiden, omdat het een bewezen concept is. De spanningsboog van kinderen wordt steeds korter. Veel afwisseling en plezier is de sleutel voor kinderen tijdens het sporten.”

Initiatief

Jordi vertelt verder over de opstart van het initiatief. “Vanuit het Sportakkoord wilde volleybalvereniging Madjoe kijken hoe zij BMO konden inzetten. Omdat Madjoe binnensport is en het kernteam vanuit het Sportakkoord ook de buitensport wilde betrekken is er een gesprek aangegaan met SV Enkhuizen om te kijken of zij hier ook open voor stonden. Dit bleek het geval. Zo is het contact met SV Enkhuizen gaan rollen en is het initiatief opgestart. SV Enkhuizen is de grootste buitensport-vereniging van de stad en wij denken dat deze mooie club Enkhuizen breed kan uitdragen.”

‘Op meerdere vlakken een groei’

Ondanks dat Jordi zelf geen ‘reguliere training’ heeft bijgewoond en hierdoor niet kan vertellen hoe het voorheen verliep, zag hij wel veel speelsheid en plezier tijdens de huidige BMO aanpak. “Het is op meerdere vlakken een groei; de warming up wordt niet alleen leuker, maar de kinderen worden ook meer uitgedaagd en geprikkeld waardoor zij motorisch vaardiger zullen worden. Alles staat in het teken van plezier en ontwikkeling.” 

BMO is op vrijwel elke sport toe te passen. Sterker nog, andere sporten en verschillende technieken kunnen elkaar beïnvloeden om je voortgang te stimuleren. Zo kan BMO steeds anders ingezet worden. “Je kunt de nadruk op verschillende zaken leggen afhankelijk van je doel. Bij voetbal is dueleren en leren vallen essentieel. Je zou bijvoorbeeld met judo hier aan kunnen werken. Er zijn legio oefeningen uit andere sporten die bij de voetbal uitgerold kunnen worden waar voetballers profijt van hebben. Binnen SV Enkhuizen hebben we een traject uitgezet om te onderzoeken hoe de vereniging hier tegenover staat tot de uiteindelijk implementatie en borging van het proces. SV Enkhuizen is een vereniging met zeer capabele en enthousiaste vrijwilligers en dat is ook essentieel om dit traject succesvol uit te voeren”, aldus Jordi Meester.

Vervolg pilot

Na afloop van de pilot bij SV Enkhuizen wordt er gekeken wat voor vervolg het BMO kan krijgen binnen de vereniging. Jordi Meester: “De pilot was een groot succes. Ons vervolg doelstelling is om de jeugdleden ‘diversere’ oefeningen te laten doen wat ervoor zorgt dat ze motorisch vaardiger worden. Door de variërende oefeningen krijgen ze nog meer zin om te spelen en ook de trainer wordt uitgedaagd met nieuwe oefenstof en ziet andere talenten van zijn pupillen. Plezier staat voorop en wij zijn er van overtuigd dat dit ervoor gaat zorgen dat de leden langer lid blijven. Een mooie bijvangst kan zijn dat de vereniging extra leden weet te werven.”

Toekomstbeeld

Deze succesvolle pilot moet het begin zijn van een hoopvolle toekomst, waarin iedereen inziet wat de grote voordelen zijn van BMO. “Ik denk dat dit de toekomst is voor heel veel verenigingen en ik hoop aan de hand van SV Enkhuizen straks meer verenigingen in te kunnen laten zien van de voordelen van Breed Motorisch Opleiden. Er zijn veel voorbeelden van topsporters die in de jeugd meerdere disciplines hebben beoefend. Zlatan is een mooi voorbeeld, door zijn achtergrond in de Taekwondo kan hij zo atletisch en hoog met zijn benen komen en de meest onmogelijke goals maken. Het bewijs dat een variatie aan verschillende technieken beoefenen behulpzaam kan zijn.”

BMO voor verenigingen

Klinkt BMO ook interessant voor jouw vereniging en willen jullie hiervan profiteren? Neem dan contact op met verenigingsadviseur Jordi Meester via 06-360 88 480 of mail naar: jmeester@teamsportservice.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stichting Kalyani zoekt collectanten Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
Ideeën voor sportlandschap Stede Broec Algemeen 15 aug, 11:11
Afbeelding
Eerste Oekraïense vluchtelingen in woonunits locatie IJsbaan Algemeen 10 aug, 16:00
Afbeelding
Fietsroutes voor senioren door Westfriesland Algemeen 10 aug, 12:37
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Workshop zonnebloem op zonne-energie Algemeen 10 aug, 09:25
Afbeelding
Maritiem Weekend: alle trossen los Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Orgelconcert André van Vliet in Venhuizen Algemeen 9 aug, 11:35
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Lekenpreek door de burgermeester Algemeen 8 aug, 14:25
Afbeelding
Leer alles over vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 8 aug, 11:42
Afbeelding
Schoon Westfriesland ‘SUP against the Plastic Soup’ Algemeen 8 aug, 09:44
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief