Nieuwe woningen worden binnenkort gerealiseerd in Gommerwijk West-West.
Nieuwe woningen worden binnenkort gerealiseerd in Gommerwijk West-West. (Foto: Pixabay)

Gemeente zet vaart achter woningbouw Gommerwijk West-West Enkhuizen

Algemeen

ENKHUIZEN - De vervolgstappen voor de ontwikkeling van de woonwijk Gommerwijk West-West zijn gezet. Met de vaststelling van het uitwerkingsbestemmingsplan en het bijbehorende exploitatieplan door de gemeenteraad van Enkhuizen start de volgende fase voor het bouwen van 510 woningen in deze wijk. Gommerwijk West-West wordt gerealiseerd in het gebied ten westen van woonwijk Kadijken tussen het Streekbos en de huidige bebouwing. Het noordelijke deel ligt tussen de Haling en het Weelenpad, het zuidelijke deel tussen het Weelenpad en De Gouw.

In het plan komen verschillende woningtypen. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen, woningen in en aan het water en appartementen. Daarvan is uiteindelijk 20% sociale huur/- koop, 40% woningen in het middensegment en 40% in het hogere segment. In de komende fase wordt eerst de te volgen ontwikkelstrategie bepaald. Vervolgens kunnen de voorbereidingen van het bouwrijp maken starten van de eerste bouwfase die bestaat uit het noordelijke deel. Daarin komen 233 woningen verdeeld in 41 sociale huurwoningen, 20 vrije sector huurwoningen, 91 middeldure koopwoningen en 72 dure koopwoningen.

Uitstraling

De woonwijk krijgt een landschappelijke uitstraling. Dit houdt in dat ruimte, groen, water, recreatie en een ecologische verbinding worden gecombineerd. Zo ontstaat er een nieuw woongebied in een waterrijke parkomgeving. Beide delen worden doorvaarbaar en aangesloten op omliggende vaarroutes. Bewoners kunnen rechtstreeks naar het Streekbos varen.

Bouwen in fasen

De vraag naar uitbreiding van de woningvoorraad in Enkhuizen is groot. Het realiseren van nieuwe woningen is daarom een speerpunt van het gemeentebestuur. Al in 2008 besloot de gemeenteraad dat er een nieuwe woonwijk moest komen in Enkhuizen met ten hoogste 700 woningen. Met de vaststelling van het zogeheten moeder-bestemmingsplan Gommerwijk West-West werd daarmee de eerste stap gezet. Wethouder Franx is blij dat de gemeente nu verder kan met het woningbouwplan: “Met de ontwikkeling van het noordelijke en zuidelijke deel van Gommerwijk West-West kunnen we een mooie woonwijk realiseren om te voldoen aan de grote vraag naar zowel sociale huurwoningen als middeldure en dure koopwoningen.” Gommerwijk West-West wordt ontwikkeld in verschillende fasen. Het woningbouwplan in het verlengde van Kadijken is in 2012 als eerste fase al gerealiseerd met 86 woningen. In 2019 begonnen de concrete voorbereidingen voor de verdere uitwerking van het bestemmingsplan voor de rest van het plangebied.

Planning

Met het vaststellen van het uitwerkingsbestemmingsplan en het bijbehorende exploitatieplan door de gemeenteraad op 21 juni 2022 is de officiële planologische procedure afgerond. De vervolgstap is nu gericht op het zo snel mogelijk bouwrijp maken van de eerste fase. De gemeente verwacht in 2023 hiermee te kunnen starten. Het streven is dat in 2024 het vergunningstraject kan beginnen voor de bouw van de woningen.

Plan inzien

Belangstellenden kunnen de plannen inzien op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dierendag bij Hertenkamp Enkhuizen Algemeen 26 sep, 13:47
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 26 sep, 09:24
Afbeelding
Nieuw seizoen Karakteristiek Klassiek Algemeen 26 sep, 08:23
Afbeelding
Jet Bianco slaat verrassend toe Algemeen 26 sep, 08:20
Afbeelding
Gratis bandencontrole bij Broekhuis Partnerbijdrage 22 sep, 08:00
Afbeelding
Project ‘we gaan weer naar de maan’ bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 21 sep, 15:46
Afbeelding
Bewonersavond bijeenkomst voor sportlandschap Stede Broec Algemeen 21 sep, 07:45
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Heropening Bibliotheek Hoogkarspel Algemeen 20 sep, 14:15
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Walk of Peace Enkhuizen Algemeen 20 sep, 10:25
Afbeelding
Succesvolle ‘Samen Sterk dag’ van Stichting Opkikker Algemeen 20 sep, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief