Volkssterrenwacht Orion.
Volkssterrenwacht Orion. (Foto: archief)

Leer alles over vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion

Algemeen

BOVENKARSPEL - In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel (in het natuur/recreatiegebied het Streekbos) is er op 12 augustus een kijkavond ter gelegenheid van de Perseïden/meteorenregen, beter bekend als vallende sterren. Van 20.00 tot 23.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. 

Er kan bij een heldere en donkere hemel door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijk dakterras van Orion gekeken worden naar de planeet Saturnus met zijn ringen en Jupiter met zijn wolkenbanden. Bezoekers kunnen met de camera op eigen mobiele telefoon of camera zelf een foto maken door deze achter het oculair van de telescoop te houden; hoe leuk is dat? In het planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond, wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden en kan er ingezoomd worden op de Maan, planeten en de actuele sterrenhemel. Er kan ook een echte meteoriet worden vastgehouden. 

Divers programma

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie zoals mineralen en dino-onderdelen. Speciaal op deze avond is een mooie collectie meteorieten te zien. En er worden leuke natuurkundige proefjes gedaan en is er uitleg over o.a. breking van licht, kijken door microscopen en kan er een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote ‘touch screen.’

Perseïden-meteorenzwerm

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

Ontdek de sterrenhemel

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen. Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Kijken dus! Zo leer je de sterrenhemel kennen, maar ook allerlei wetenswaardigheden over vallende sterren. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!” 

Informatie

Het programma is divers en vrijwilligers van Orion zullen aanwezig zijn om over elk onderwerp meer uitleg te geven. Zelf ook interesse om langs te komen? Iedereen is welkom en de toegang is geheel gratis (een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld). 

Ga voor meer informatie over Volkssterrenwacht Orion naar de website: www.volkssterrenwachtorion.nl of neem telefonisch contact op via 0648850445. Volkssterrenwacht Orion is gevestigd aan de Veilingweg 21B, 1611 BN Bovenkarspel.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Het Weekend van de Wetenschap’ bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 27 sep, 11:45
Afbeelding
Laat je spullen repareren bij Repair Café Enkhuizen Algemeen 27 sep, 08:30
Afbeelding
Brilshop Opmeer viert feest Partnerbijdrage 26 sep, 15:22
Afbeelding
Dierendag bij Hertenkamp Enkhuizen Algemeen 26 sep, 13:47
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 26 sep, 09:24
Afbeelding
Nieuw seizoen Karakteristiek Klassiek Algemeen 26 sep, 08:23
Afbeelding
Jet Bianco slaat verrassend toe Algemeen 26 sep, 08:20
Afbeelding
Gratis bandencontrole bij Broekhuis Partnerbijdrage 22 sep, 08:00
Afbeelding
Project ‘we gaan weer naar de maan’ bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 21 sep, 15:46
Afbeelding
Bewonersavond bijeenkomst voor sportlandschap Stede Broec Algemeen 21 sep, 07:45
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Heropening Bibliotheek Hoogkarspel Algemeen 20 sep, 14:15
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief