De eerste units zijn geplaatst op locatie IJsbaan, Enkhuizen.
De eerste units zijn geplaatst op locatie IJsbaan, Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)

Eerste Oekraïense vluchtelingen in woonunits locatie IJsbaan

Algemeen

ENKHUIZEN - Na een intense periode van voorbereiding is het zover. De eerste woonunits op de locatie IJsbaan zijn gereed voor bewoning. De eerste dertig Oekraïners zijn naar deze locatie verhuisd. De komende tijd wordt elke week een nieuw blok met units geplaatst. In totaal komen er vijf units. Op locatie IJsbaan worden in totaal maximaal 150 mensen uit Oekraïne gehuisvest.

De woonunits worden gehuurd voor een periode van een jaar. Afhankelijk van de situatie in Oekraïne en de vraag van het Rijk, kan dit langer duren. Ondertussen kijkt Gemeente Enkhuizen naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld flexwoningen. Daarna wordt de ijsbaan weer in oude staat hersteld. 

Locatiebeheerder

Voor het veiligheidsgevoel van zowel omwonenden als bewoners is er gedurende een periode van twee weken na de eerste verhuizing 24-uurs toezicht. Als het nodig is, kan deze periode verlengd worden.  Daarnaast is er voor de opvanglocaties in Enkhuizen en Hoogkarspel samen een locatiebeheerder aangesteld. De bewoners van de units kunnen bij de beheerder terecht voor vragen over de locatie en faciliteiten maar ook met zorg gerelateerde vragen. Omwonenden kunnen de beheerder bereiken via het mailadres meldpuntoekraïne@sed-wf.nl onder vermelding van ‘Locatiebeheerder’. 

Woonunits

Burgemeester Eduard van Zuijlen nam donderdag al een kijkje samen met raads- en commissieleden. Ook leden van het buurtcomité zijn op de locatie rondgeleid. Ieder woonblok bestaat uit 15 units voor twee personen en per woonblok is er een gezamenlijk douche/toiletruimte en een gezamenlijke kookruimte/ woonkamer. Voor gezinnen worden units gekoppeld, zodat een grotere woonruimte ontstaat. Ook is er een aantal losse units voor wasmachines, opslag en kantoorruimte voor de locatiebeheerder en zorgverleners.  Burgemeester Van Zuijlen: “Het ziet er heel netjes, maar ook heel eenvoudig uit; het is echt noodopvang. We hebben bijna 6 maanden lang een beroep moeten doen op gastgezinnen. Nu ontstaat hopelijk voor deze mensen de ruimte om in alle rust bij te komen en weer voorzichtig vooruit te kijken.”

Betrokken Enkhuizenaren

Regelmatig geven inwoners bij de gemeente aan dat ze de vluchtelingen willen helpen. Burgemeester Van Zuijlen: “Ik ben inmiddels meerdere malen ook zelf benaderd door inwoners die een helpende hand aanbieden. Ik vind het geweldig dat de Enkhuizenaren zo betrokken zijn. Iedereen die wat wil betekenen in deze situatie verwijs ik graag naar het Vrijwilligerspunt. Zij coördineren deze steun.”

Hulp bieden

Veel Nederlanders willen een bijdrage leveren om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Hieronder is te lezen wat de Rijksoverheid zoal adviseert als je Oekraïense vluchtelingen wilt helpen. Zo kun je bijvoorbeeld onderdak aanbieden aan vluchtelingen. Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils bundelen hun krachten om op een veilige manier van particuliere opvang gebruik te kunnen maken. Deze drie organisaties werken samen aan het werven, screenen en begeleiden van gastgezinnen en/of woonruimte voor gemeenten. Particulieren kunnen zich ook aanmelden voor de opvang van vluchtelingen bij Takecarebnb. Ook bij Vrijwilligerspunt Westfriesland kan iedereen die hulp wil bieden, zich aanmelden via de website www.vrijwilligerspunt.com. Alle hulp blijft welkom! Meld u direct aan via de website of bel 0229 – 216 499.

Doneren

Een financiële bijdrage doen door te doneren aan Giro 555 wordt ook gewaardeerd. Door te doneren aan Giro555 doneer je aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. Spullen doneren voor Oekraïense vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier is een overzicht van initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne te vinden. Ook kan hier een eigen initiatief worden aangemeld.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Het Weekend van de Wetenschap’ bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 27 sep, 11:45
Afbeelding
Laat je spullen repareren bij Repair Café Enkhuizen Algemeen 27 sep, 08:30
Afbeelding
Brilshop Opmeer viert feest Partnerbijdrage 26 sep, 15:22
Afbeelding
Dierendag bij Hertenkamp Enkhuizen Algemeen 26 sep, 13:47
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 26 sep, 09:24
Afbeelding
Nieuw seizoen Karakteristiek Klassiek Algemeen 26 sep, 08:23
Afbeelding
Jet Bianco slaat verrassend toe Algemeen 26 sep, 08:20
Afbeelding
Gratis bandencontrole bij Broekhuis Partnerbijdrage 22 sep, 08:00
Afbeelding
Project ‘we gaan weer naar de maan’ bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 21 sep, 15:46
Afbeelding
Bewonersavond bijeenkomst voor sportlandschap Stede Broec Algemeen 21 sep, 07:45
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Heropening Bibliotheek Hoogkarspel Algemeen 20 sep, 14:15
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief