Een briljanten huwelijk: ‘Ik zag haar en was verkocht’

Algemeen
Jaap & Mijntje van der Weijden.
Jaap & Mijntje van der Weijden. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Het is een mijlpaal om trots op te wezen, het zoveel jaar getrouwd zijn. In het geval van Jaap (84) en Mijntje (83) van der Weijden spreken we over een zogeheten ‘briljanten jubileum’. Deze eer krijg je bij een huwelijk van vijfenzestig jaar, een prestatie dat het echtpaar afgelopen zondag, 14 augustus, heeft behaald. Voor Jaap is de liefde tussen de twee vanzelfsprekend: “Ik zag haar en was meteen verkocht.”

Door Jordy Gomes

Zowel Jaap als Mijntje komen oorspronkelijk uit Amsterdam, waar ze elkaar in 1954 hebben ontmoet op de dansschool aan de Keizersgracht. De twee werden danspartners en zo is de eerste sprankeling ontstaan. Ze woonde dichtbij elkaar, waardoor Jaap als echte heer voorstelde om Mijntje op te halen zodat ze samen naar dansles konden gaan. Het contact werd hierna steeds meer. Wanneer Jaap klaar was met zijn werkdag als slager ging hij maar al te graag bij Mientje langs. Hij nam altijd een stukje leverworst voor haar mee, maar wel de kip variant, “anders hoefde ze het niet”, licht Jaap lachend toe.

Inwonen

Drie jaar later, op 14 augustus 1957, werd hun liefde officieel vastgelegd en stappen Jaap en Mijntje in het huwelijksbootje. Aangezien Jaap 24 maanden in dienst zat en alleen in de weekenden thuis was, moesten ze inwonen bij de moeder van Mijntje. Ze legt uit: “Toen ons eerste kind, Tineke, werd geboren hebben we de zolder bij mijn moeder ingenomen. Uiteindelijk hebben we ongeveer tweeënhalf jaar bij haar ingewoond.” Uiteindelijk is het echtpaar in 1971 naar hun huidige adres in Bovenkarspel verhuist, waar ze nu al meer dan vijftig jaar wonen. Ook de kinderen zijn hier grootgebracht. Tineke ging in Enkhuizen naar school en Michael in Bovenkarspel.

Heerlijke vakanties

Terugkijkend op het huwelijk van het echtpaar dan zat deze vol met leuke herinneringen. Voornamelijk van de vakanties hebben Jaap en Mijntje genoten. “We zijn samen overal wel geweest. Trekken met de caravan naar Frankrijk, Zweden, Italië, Oostenrijk, Spanje en ga zo maar door. Later hebben we een stacaravan aangeschaft in Drenthe, waar we dan van begin april tot en met september verbleven tijdens de zomervakantie periode. Regelmatig kwamen dan ook de kinderen en kleinkinderen langs. We konden ons geen betere vakanties wensen.”

‘We zijn geen huismussen’

Het echtpaar benadrukt hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, juist op deze leeftijd. “Het is elke dag goed naar je lichaam luisteren om te kijken wat je die dag aankan. We hebben allebei een elektrische fiets zodat we binnen de regio kunnen reizen. Dan gaan we bijvoorbeeld naar Enkhuizen om een terrasje te pakken met een patatje erbij, heerlijk”, zegt Mijntje met een glimlach op haar gezicht. Jaap voegt hieraan toe: “We zijn absoluut geen huismussen en proberen nog het optimale uit ons leven te halen. Zo maken we dankbaar gebruik van de Taxibedrijf Valys, een landelijke organisatie die ouderen tegen een gereduceerd tarief overal heenbrengt. Het is mooi dat zo’n bedrijf bestaat. Ook wij hebben op deze leeftijd onze gebreken, maar in mijn ogen draait het allemaal om ‘willen is kunnen’. Als je iets echt wil, dan kan het. Voor ons is dat gezellig eropuit gaan. Zolang het nog kan, blijven we dat zeker doen.”

Geven en nemen

Het geheim van een vijfenzestigjarig huwelijk? Volgens Jaap en Mijntje is het antwoord simpel: “Het draait allemaal om geven en nemen. Goed naar elkaar luisteren en samen tot een compromis komen. We zijn trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt en kijken tevreden terug én vooruit op het leven wat we hebben. Hopelijk mogen we ons zeventigjarige jubileum ook nog meemaken.”

Het echtpaar met burgermeester Ronald Wortelboer.