Van Oost-Indiëvaarders naar Zuiderzeemuseumboot

Algemeen
Dick Neefjes bij 'zijn' ZZM boot.
Dick Neefjes bij 'zijn' ZZM boot. (Foto: Gerrit Buis)

ENKHUIZEN - Hier volgt een ingezonden stuk van Corry Blok-Plas: Als tiener ontdekte Dick Neefjes (1959) de schatkamer van het Zuiderzeemuseum. Voor hem was dit vooral de afdeling met scheepsmodellen, toen op de zolder van het Peperhuis gesitueerd. In het bijzonder was hij gefascineerd door een model van een Oost-Indiëvaarder.

Dick, die in Zwaagdijk-Oost woonde, fietste regelmatig de 10 km naar Enkhuizen om het scheepsmodel na te tekenen. Heel precies tekende hij de tuigage van het schip touwtje voor touwtje na om het later thuis na te bouwen. (zie foto) Het is slechts 10 – 12 cm. groot, dus je kunt je voorstellen wat een pietepeuterig werk dat was voor de jonge Dick. Later maakte hij nog een model van de “Prins Willem”, die hij in het Rijksmuseum gezien had. Daar bleef het voorlopig bij, want Dick had andere dingen te doen. Hij kan goed tekenen maar werd helaas niet toegelaten tot de Rietveldacademie en besloot toen maar om botanisch analist te worden. De natuur heeft ook zijn belangstelling.

2014: Jaar van veranderingen

Na jaren van allerlei soorten werk, viel in 2014 alles op zijn plaats om zijn maritieme interesses te vervullen. Hij had zich net aangemeld als vrijwilliger op de replica van het oude zeilschip de “Halve Maen” toen hij via een medekoorlid van het Enkhuizer Koor als oproepmatroos bij de veerboten van het ZZM aan de slag kon. De cursus gastheerschap, die hij voor de Halve Maen moest volgen, kwam ook goed van pas bij het ZZM. Dick spreekt dan ook de bezoekers van het ZZM altijd uitgebreid toe. Bij grote drukte pakt hij de microfoon en schalt zijn stem in het Nederlands maar ook in het Frans, Duits en Engels over de veerboot. Altijd enthousiast!

In de eerste jaren combineert hij het werk als vrijwilliger bij de Halve Maen met zijn werk voor het ZZM. Tegenwoordig is hij fulltime matroos bij het ZZM. Op de Halve Maen heeft hij veel groepen rondgeleid over het schip maar hij heeft ook meegevaren op tochten over het IJsselmeer. Hij is van vele markten thuis en klimt zonder problemen de mast in naar de mars. Dick vertelt mij dat de mars nu het kraaiennest genoemd wordt maar dat deze naam pas is ontstaan nadat marineofficieren zwarte pakken gingen dragen tegen de roetuitstoot. In de uitspraak: “de kraaienmars blazen” worden beide woorden gecombineerd.

Bijna beroemd!

In 2014 vond er nog een derde nautische gebeurtenis plaatst in het leven van Dick. Hij meldde zich aan als figurant voor de film “Michiel de Ruyter.” Dat hebben hij en zijn vrouw geweten. Hij mocht zich minimaal 3 maanden niet scheren of knippen. In juli moest hij vier dagen komen opdraven in Lelystad, waar de scenes in de buurt van de “poepende man” werden opgenomen. Daar lagen de Batavia en de Shtandart afgemeerd. Dick werd voor allerlei figurantenrollen ingezet, zo was hij een Engelse matroos, dan een Franse officier of een Nederlandse kanonnier. Maar zijn gloriemoment, dacht hij, kwam toen hij als Nederlandse officier bij het sterven van de oude Tromp (Rutger Hauer) aanwezig moest zijn. Op slechts 1,5 meter van de beroemde acteur, bij een breed uitgemeten sterfscène, werd hij geplaatst. “Dat kan niet misgaan”, dacht Dick. Misschien zou dit leiden tot zijn doorbraak en de eeuwige roem betekenen, misschien wel Hollywood. Groot was dan ook de teleurstelling dat slechts een deel van zijn arm te zien is in de eindversie. Een schrale troost is het dat de aanwezige dominee helemaal niet zichtbaar is en die las nog wel voor uit de bijbel. Hoewel de vergoeding slechts bestond uit eten en drinken en zelfs geen reiskosten, kijkt Dick toch met plezier terug op die vier dagen.

Veel verschillende hobby’s 

Naast zijn werk als matroos heeft Dick het druk met zijn hobby’s. Hij tekent graag, is vogelspotter en hij zingt al 25 jaar in het Enkhuizer Koor. Het repertoire van het koor is omvangrijk. Zowel in het Nederlands als in het Engels wordt er vrolijk op los gezongen. En hoewel het niet meer de naam draagt van het ZZM wordt er wel wekelijks geoefend op een locatie in het buitenmuseum. Dick heeft na de naamsverandering het nieuwe logo ontworpen en getekend voor het Koor.

Het scheepje van 12cm groot.