Finale Brandweerwedstrijden Enkhuizen

Algemeen
De finale van de Brandweerwedstrijden is 10 september.
De finale van de Brandweerwedstrijden is 10 september. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De landelijke finale van de brandweerwedstrijden wordt zaterdag 10 september gehouden in Enkhuizen. Zes brandweerploegen uit heel Nederland nemen deel aan de wedstrijd die georganiseerd wordt door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in samenwerking met de brandweer van Enkhuizen, onderdeel van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De zes ploegen zullen om de beurt strijden voor de eerste titel binnen de hoofdklasse van de brandweer. Er wordt getoetst op onderdelen die te maken hebben met het redden van mens en dier. De landelijke brandweer wedstrijden of vaardigheidstoetsen zoals het ABWC ze noemt zijn bij uitstek waardevolle oefeningen om de operationele kennis en kunde te testen. De deelnemers worden objectief beoordeeld door vakbekwame waarnemers uit het hele land. Dit alles onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk scenario. Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en slachtoffers een natuurlijk tegenspel. Jaarlijks nemen er zo’n 680 ploegen deel aan deze wedstrijden in diverse klassen.

Geheimhouding

Omdat de deelnemers nog niet mogen weten wat hen te wachten staat, moet het scenario dat bij de wedstrijd geoefend wordt, geheim blijven totdat alle ploegen gespeeld hebben. Daarom vraagt de organisatie het publiek vooraf en tijdens de wedstrijd geen beeldmateriaal te plaatsen op sociale media. Ook de exacte locatie is nog geheim, maar zal ergens in Enkhuizen zijn. De prijsuitreiking vindt vervolgens plaats rond 18.15 uur bij de kazerne van Enkhuizen. De prijzen zullen uitgereikt worden door burgemeester Eduard van Zuijlen.

Kom kijken

Wil je die dag het brandweervak van dichtbij bekijken? Dan kun je komen naar de kazerne van Enkhuizen of Stede Broec. Op beide kazernes zullen brandweervrijwilligers aanwezig zijn die je vertellen waar de wedstrijd plaatsvindt.