‘Raad van Toezicht & College van Bestuur’ van Stichting Present leggen taken neer

Algemeen
Het onderwijs in de regio kan evengoed doorgaan.
Het onderwijs in de regio kan evengoed doorgaan. (Foto: Pixabay)

SED-GEMEENTEN - De raad van toezicht (RvT) van stichting Present heeft de colleges van Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland en Medemblik geïnformeerd zijn taken neer te leggen. Ook het College van Bestuur heeft aangegeven af te treden. Volgens de statuten van de stichting moeten de gemeenteraden in deze situatie een waarnemend RvT benoemen. 

De wethouders van onderwijs maken nu samen een lijst van geschikte kandidaten die voor deze waarnemend RvT kunnen worden benaderd. De colleges verwachten de kandidaten tijdens de raadsvergadering in oktober voor te dragen voor benoeming. De waarnemend RvT heeft dezelfde bevoegdheden als de reguliere RvT, met als voornaamste taak het werven en selecteren van een nieuwe RvT en een (interim) CvB. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van Present heeft een wettelijke taak bij de voordracht van de leden voor de RvT.

Verbetering

Het besluit van de RvT kwam nadat er al enige tijd zorgen waren over de vervulling van de toezichttaken door de RvT. De colleges zagen zich genoodzaakt hun zorgen gezamenlijk onder de aandacht te brengen van de RvT door een verzoek te doen om zorg te dragen voor verbetering van de toezichtsfunctie. In de schriftelijke reactie van de RvT op deze brief hebben de colleges helaas niet de bevestiging gezien dat de weg naar verbetering zal worden ingeslagen op de voorgestelde manier. Waarop de RvT concludeert dat de goede verstandhouding met de gemeenten ontbreekt. In het belang van de stichting besloot de RvT per direct af te treden.

Bijzondere situatie

Na een gesprek met directies en staf en met de wethouders heeft het CvB ad interim aangegeven zijn functie neer te leggen omdat hij onvoldoende vertrouwen in zijn persoon ervaart. De stichting komt nu in de bijzondere positie dat er en geen RvT en geen CvB is. De dagelijkse gang van zaken kan voor een korte periode worden overgenomen door de directeuren en de stafleden. Het vertrekkend CvB heeft aangegeven deze situatie procedureel te moeten melden aan de Inspectie van het Onderwijs.

Extern toezichthouder

Het openbaar basisonderwijs in de vier gemeenten is ondergebracht bij de stichting Openbaar Onderwijs Present. Onder deze stichting vallen 8 scholen, verdeeld over 12 locaties. De stichting heeft een bestuursmodel met een (éénhoofdig) college van bestuur (CvB) en een raad van toezicht met maximaal vijf personen. De gemeente heeft de wettelijke plicht te voorzien in goed openbaar onderwijs in de gemeente. Hiertoe zijn in de wet op het primair onderwijs een aantal bevoegdheden voor extern toezicht door de gemeente met betrekking tot het openbaar onderwijs opgenomen. Omdat de RvT er niet meer is en de CvB feitelijk geen toezicht meer heeft zal er snel een proces opgestart worden om (minimaal) 2 waarnemers van de RvT te benomen. Zij zullen als taak krijgen een nieuwe RvT te werven en selecteren.

Onderwijs

De afgelopen week hebben de vier colleges overleg gehad met zowel het college van bestuur als met de directeuren en stafleden om een goed beeld te vormen van de situatie. Ondanks de onzekerheden die deze ontwikkeling met zich meebrengt, zetten zij de kinderen centraal. Een team van bevlogen directies en leerkrachten zorgen ervoor dat het onderwijs aan de kinderen op een kwalitatief goede manier door blijft gaan.