Bezoek Zuiderzee in beeld

Algemeen
Ontdek de geschiedenis van de Zuiderzee binnen de Nederlandse film.
Ontdek de geschiedenis van de Zuiderzee binnen de Nederlandse film. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In het kader van ‘de Maand van de Geschiedenis’ komt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober ‘Zuiderzee in beeld | Films en verhalen’ naar het Zuiderzeemuseum. Bekijk in het buitenmuseum verschillende films, waaronder ‘Terra Nova’ met de legendarische woorden “Hoor, hoor, de dijk is dicht!”

Verder ontdek je welke inspiratiebron de Zuiderzee was voor Nederlandse filmers zoals Gerard Rutten, Otto van Neijenhoff, Joris Ivens en Bert Haanstra, ook nadat deze werd afgesloten. Geniet in het buitenmuseum aan de oevers van de voormalige Zuiderzee van al deze films, en meer. Er staat een gevarieerd programma op de planning.

Nederland staat bekend om zijn eeuwige strijd met het water. De watersnoodramp in 1916 was de directe aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk. Het was de grootste menselijke ingreep op watergebied ooit. De beste Nederlandse filmers waren gegrepen en tegelijkertijd kwamen de eerste Nederlandse geluidsfilms uit. De allereerste gesproken woorden in een Nederlandstalige film waren dan ook: “Hoor, hoor, de dijk is dicht!”. Het voortdurend veranderende Zuiderzeegebied bleef een rijke inspiratiebron voor films, zoals ‘En de zee was niet meer’ (1955), ‘Een nieuw dorp, op nieuw land’ (1960), ‘Wadden boven water’ (1988), ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en ‘The Silence of the Tides’ (2020). 

Project

‘Zuiderzee in beeld | Films en verhalen’ is een project van Stichting Nederlandse Cultuur en Erfgoed Initiatieven (NCEI), naar een idee van historicus en geograaf Willem van der Ham. Het is een rondreizende audiovisuele presentatie die het bijzondere verhaal vertelt van de overgang van de oude Zuiderzee naar het nieuwe IJsselmeer. Het bekijken van de films en verhalen is gratis voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum: www.zuiderzeeinbeeld.nl

‘Maand van de Geschiedenis’

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met honderden musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Dit jaar is het jaarthema: Wat een ramp! Bekijk het programma op www.maandvandegeschiedenis.nl.