De Enkhuizer Klipperrace: een zeilwedstrijd op het IJsselmeer

Algemeen
De Enkhuizer Klipperrace wordt 8 en 9 oktober gehouden.
De Enkhuizer Klipperrace wordt 8 en 9 oktober gehouden. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Enkhuizer Klipperrace wordt dit jaar, op 8 en 9 oktober, voor de 47ste keer door de Commissie Enkhuizer Klipperrace georganiseerd. Dit is dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden. Hieronder volgt een stukje geschiedenis voor de bekende zeilwedstrijd en een overzicht van het programma. 

In de zeventiger jaren, het prille begin van de chartervaart, werd door mensen als Evert Verkerk (Zwarte Valk), Jan Bakker (Kaat Mossel) en Kees Velthuis (Zwarte Bonzem) aan de bar van de Drommedaris eindeloos gediscussieerd en gepocht over welk schip en welke schipper nu wel of niet de beste combinatie was. Zoals Jan Bakker altijd zei: “Het is niet altijd de snelste klipper die wint maar de klipper die als eerste binnenkomt”. Op zaterdag bonden de heren klipperschippers de strijd met elkaar aan in de Drie Steden Race met een ankerstart in het Krabbersgat te Enkhuizen en een vrije keuze van route tussen Medemblik, Stavoren en Urk. Deze wedstrijd moest antwoord geven op de vraag “Welke klipperschipper kan het slimst en het snelst over het IJsselmeer navigeren”. 

Er werd gestreden op gezeilde tijd, dus het schip dat als eerste aankwam in haar klasse had gewonnen. Op zondag werd een Wedstrijdbaan gevaren. Zo kon je een fout gekozen route op zaterdag eventueel goed maken op de Olympische baan van zondag. Evert Verkerk won met de Zwarte Valk in 1975 de Drie Steden Race en Cees Velthuis was met de Zwarte Bonsem het snelste op de Wedstrijdbaan; hij werd tevens de overall winnaar. Het concept van de Enkhuizer Klipperrace met de Drie Steden Race op zaterdag en de Wedstrijdbaan op zondag is daarna nooit meer gewijzigd. Na die eerste wedstrijd in 1975 met tien deelnemers groeide de Klipperrace uit tot een volwaardig evenement. Vandaag de dag wordt de 47ste editie van de nu welkbekende zeilrace georganiseerd.

Programma 8 oktober

Het IJsselmeer is het wedstrijdveld voor tientallen klippers, dit zorgt al jaren voor schitterende taferelen. Het water voor de kust van Enkhuizen zorgt in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 oktober weer voor eeuwen oude gevoelens, vooral met de kletterende ankers tijdens de ankerstart. Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Drie Steden Race. De wedstrijd start op zaterdag om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen aan de stadsmuur en tevens zeer prettig te aanschouwen vanaf de compagnieshaven. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers dienen voor 20:00 weer in Enkhuizen te zijn.

Programma 9 oktober

Op de zondag varen de schepen een trapeziumbaan. De start van de eerste klasse is om 11:00 uur gepland. Om 16:00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu van tactisch inzicht en snelle manoeuvres hebben. Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Het aantal deelnemers schommelt tegenwoordig rond de 35 schepen met ruim 1000 opvarenden. In de hoogtij dagen waren dit 55 deelnemende schepen. Ondertussen is de Enkhuizer Klipperrace een begrip in de zeilvaart: het is een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen. Het is uniek hoe zo veel grote schepen tezamen racen. Nu de zware jaren voor de vloot iets minder worden, hoopt de Commissie Enkhuizer Klipperrace weer terug te keren naar de deelnemersaantallen van de hoogtij dagen, dat de schepen uit Harlingen, van de wadden en de rest van de wereld ook weer naar Enkhuizen varen om deel te nemen!

Informatie

De Enkhuizer Klipperrace wordt met dank aan vele vrijwilligers en sponsors georganiseerd; Orthodontiepraktijk Enkhuizen, Mondzorg Wervershoof, Shiptron en alle andere steuners. De 47ste editie van de zeilwedstrijd wordt 8 en 9 oktober gehouden. Ga voor meer informatie naar de website: www.klipperrace.nl.