Leerlingen van het Martinuscollege houden zich bezig met verschillende activiteiten.
Leerlingen van het Martinuscollege houden zich bezig met verschillende activiteiten. (Foto: aangeleverd)

Oekraïense nieuwkomers bij het Martinuscollege

Algemeen

GROOTEBROEK - In totaal hebben 23 kinderen uit Oekraïne zich als ‘recente nieuwkomer’ ingeschreven op het Martinuscollege in Grootebroek. Een kwetsbare groep leerlingen die in een voor hen onbekend land hun leven weer vorm moet geven. Onderwijs volgen hoort daar ook bij. Op het Martinuscollege hebben ze daar inmiddels ervaring mee.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kwamen al snel de eerste leerlingen op het Martinuscollege. Leerlingen melden zich centraal aan, maken een taal-leerbaarheidstoets en een rekentoets en komen langs voor een intake gesprek. Op basis van de toets resultaten, het gesprek en de leeftijd van de kinderen, worden kinderen in een klas geplaatst.

Maatwerk

Antoine Reijns, voormalig teamleider van de school, is nu de algemeen coördinator voor deze groep leerlingen. Hij vertelt: “De leerlingen uit Oekraïne volgen een maatwerkrooster. Naast een aantal reguliere lessen met de klas is er ruimschoots de tijd om kennis te maken met het Nederlandse onderwijssysteem waardoor integratie sneller zal gaan. Daarnaast krijgen deze leerlingen extra lessen Nederlandse taal, Engels en wiskunde”. Zeven leerlingen volgen vrijwel uitsluitend online lessen uit Oekraïne op het Martinuscollege. Ze worden hierin begeleid door twee onderwijsassistenten uit Oekraïne. Twee leerlingen volgen alle reguliere lessen in vwo 4. Zo is er maatwerk voor alle leerlingen. Naast de lessen met de klas wordt iedere dag afgesloten met een les van 80 min, waarin een activiteit wordt gedaan dat gericht is op het bevorderen van het sociaal welbevinden van de leerlingen. Denk aan improvisatielessen, sport en koken.

Het werken met de kinderen uit de Oekraïne is voor alle betrokkenen een bijzondere uitdaging. “Wat opvalt is dat de bereidheid om samen voor deze kinderen iets te betekenen erg groot is. Zowel leraren als (Nederlandse) leerlingen doen veel moeite om deze groep kinderen zich thuis te laten voelen. De motivatie van de kinderen is ook zeer divers. Sommigen weten, net als hun ouders, heel zeker dat zij nooit meer terug zullen keren naar Oekraïne terwijl anderen het totaal niet weten. Volop onzekerheid dus. Het kwam voor dat enkelen in de zomervakantie teruggekeerd zijn naar hun vaderland en 1 dan wel 2 weken na de start van het schooljaar toch weer terugkeerden”, aldus Reijns.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Volkssterrenwacht Orion schenkt telescopen en onthult ‘Hemelontdekkers’ Algemeen 24 nov, 08:00
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor Floris Hoffer Algemeen 23 nov, 12:05
Afbeelding
Theatervoorstelling Al Maktoub Algemeen 23 nov, 08:25
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Nieuwe ontwikkeling in aanbesteding plan Zilverstraat-Hoogstraat Enkhuizen Algemeen 22 nov, 15:25
Afbeelding
Celloconcert Pieter Wispelwey Algemeen 22 nov, 14:38
Afbeelding
Eetcafé de Bonte Veer heropent met nieuwe menukaart Algemeen 22 nov, 12:00
Afbeelding
Themamiddag: Voel je goed, eet gezond Algemeen 22 nov, 08:35
Afbeelding
Optreden Sixties band The Blue Devils Algemeen 21 nov, 16:15
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief