Multisportdag Enkhuizen: ‘Ik heb veel lachende gezichten gezien’

Algemeen
Multisportdag Enkhuizen is geslaagd verlopen!
Multisportdag Enkhuizen is geslaagd verlopen! (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Multisportdag Enkhuizen vond zondag 25 september plaats. Tijdens deze dag werd er een toernooi gespeeld waarbij je niet één, maar vier sporten moest beoefenen. Dit jaar waren dat frisbee, rugby, korfbal en slagbal. De teams speelde tegen elkaar en probeerde zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Rosalyn Schenk, docente bij Multisport: “Door vier verschillende sporten te belichten houden we de variatie en het plezier hoog.”

Multisport is bedoeld voor mensen van 18 plus. Onderzoek wijst uit dat als ouders blijven sporten, kinderen ook sneller aansluiten op een sport. Om beweegarmoede bij de kern aan te pakken is het meedoen hierdoor alleen voor volwassenen. Dat betekent niet dat er geen kinderen aanwezig zijn. Rosalyn laat weten: “De meeste sporters nemen hun kinderen lekker mee en die vermaken zich de hele dag met een voetbal op het veld of spelen in de bosjes. We willen kijken of we volgend jaar ook een aantal activiteiten voor de kinderen uit kunnen zetten. Dit zullen kleine spelletjes zijn die ze kunnen doen als hun ouders aan het toernooi meedoen. Zo is er voor ieder wat wils.”

Sportuitslagen

Na het spelen van een wedstrijd worden de punten verdeeld. 3 punten als je gewonnen hebt, 1 punt als het gelijk spel werd en 0 punten als je verloren hebt. Het Multisport toernooi bestaat uit 7 rondes waarbij een wedstrijd 15 minuten duurt. Tussen de rondes door heb je twee keer een pauze van 15 minuten. Een team bestaat uit 2 dames en 2 heren. Alle wedstrijden worden 4 tegen 4 gespeeld. Wisselen mag onbeperkt zolang er maar altijd 2 dames en 2 heren in het veld staan. De eerste ronde begonnen we met korfbal. Bij korfbal mogen dames alleen dames verdedigen en heren alleen heren verdedigen. Als je de bal door de korf gooit heb je een punt.

In ronde 1 namen de Heicrossers het op tegen het Team van Jill, waarbij het Team van Jill met 4-6 de eerste punten binnen sleept. Op veld 2 speelde de Minions korfbal tegen de Toppers. De uitslag van deze wedstrijd was 12 – 6 voor de Minions, mede door alleskunner Timo.

In ronde 2 werd naast korfbal ook het eerste frisbee partijtje gespeeld. Punten scoren bij frisbee kan door de frisbee te vangen in het eindvak van de tegenstander. De Heicrossers namen het op tegen de Toppers waarbij de Toppers met 2 - 4 de punten in hun zakken wisten te stoppen.

In ronde 5 werd een ijzersterke pot rugby neergezet door de Toppers tegen Petra en de rest. Rugby is een lastige sport doordat je de bal alleen maar naar achteren mag gooien en naar voren mag schieten. Het was erg spannend, maar in de laatste minuten wist Petra en de rest toch nog een puntje te scoren. Eindstand 3 – 4 voor Petra en de rest.

Als laatste werd er slagbal gespeeld. Iedereen die van jouw team binnenkomt levert 1 punt op. Behalve een homerun die levert 3 punten op. Wie de meeste punten scoort wint. De verdedigende partij probeert het scoren van punten te voorkomen door lopers uit te branden, uit te tikken en een geslagen bal zonder stuit te vangen. Bij 3 uit wordt er gewisseld van functie of na 5 minuten speeltijd.

De teams waren gelijkwaardig aan elkaar. Zo belanden er 4 teams met 6 punten op de 2de plaats. Dit waren het Team van Jill, De toppers, de Minions en de Heicrossers. De aanmoedigingsprijs ging naar turnvereniging GTS. Petra en de rest stonden met 12 punten ver boven de nummer 2. Zij ontvingen een zelf gebakken taart gesponsord door www.Spelthuys.nl

Jaarlijks andere sporten

Volgens Rosalyn is het belangrijk dat de sporten die worden gekozen genoeg van elkaar variëren. “De keuze om dit jaar voor frisbee en korfbal te gaan komt omdat het makkelijke spellen zijn waar iedereen aan mee kan doen. Rugby is gekozen omdat het voor veel sporters nieuw is, een uitdaging dus. Slagbal is gekozen omdat dit een leuke spelvorm is van softbal dat variatie biedt vanwege de wissel tussen de slagspelers en veldspelers. Deze vier sporten zijn samen gecombineerd omdat ze weinig gemeen hebben met elkaar. Je moet dus echt in vier verschillende dingen goed zijn om eerste te kunnen worden. Dit vraagt van de sporters dat ze diverse technieken, looplijnen en hun creativiteit gebruiken.”

Toekomstbeeld

De zogeheten Multisportdag is een vrij nieuw concept. Dit was de tweede editie. Rosalyn: “Vorig jaar hadden we nog restricties vanwege corona. Dit was het eerste jaar zonder restricties. De feedback die we hebben gekregen nemen we zeker mee. Hoe meer teams er in de toekomst meedoen, hoe groter de dag wordt. Mocht de Multisportdag massaal uitgroeien dan kunnen we ook nog overwegen om het op meerdere locaties te organiseren per jaar, bijvoorbeeld in Grootebroek of Hoorn. Dat zou een mooi vooruitzicht zijn. Voor nu ben ik tevreden hoe de dag is verlopen. Ik heb veel lachende gezichten gezien en alle teams hebben hard hun best gedaan. Wat wil je nog meer.”

Informatie

Lijkt het je leuk om volgend jaar ook mee te doen? Noteer dan nu alvast de datum in je agenda: 24 september 2023 van 13.00 tot 16.00 uur. Wil je nu al meedoen met de lessen? Multisport is er iedere dinsdagavond, woensdagochtend en donderdagavond. Kijk voor lestijden op de website: www.multisportenkhuizen.nl.