‘Iedereen doet voor 100% mee, rolstoel of niet’

Algemeen
De Lutgerdina is volledig rolstoeltoegankelijk.
De Lutgerdina is volledig rolstoeltoegankelijk. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Enkhuizer organisatie SailWise doet van 17 t/m 20 oktober mee met het Beurtveer. Een inclusief team – bestaande uit mensen met én zonder beperking – zeilt met de Lutgerdina mee tijdens deze wedstrijd voor traditionele schepen. De tweemastklipper van SailWise is volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk. “Iedereen die meegaat doet voor 100% mee, of je nu in een rolstoel zit of niet”, vertelt schipper Ruth Giesen.

“Ons motto is dat iedereen actief moet kunnen zeilen, ongeacht de mate van iemands beperking”, zegt Giesen. Met die gedachte organiseert SailWise al bijna 50 jaar watersportvakanties voor mensen met een beperking en heeft nu ook een inclusief team samengesteld voor het Beurtveer. De vaste bemanning van het schip – vier vrouwen en twee mannen – worden bijgestaan door mensen in een rolstoel, mensen met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking. 

Beurtveer

Zo’n 20 tjalken en klippers doen mee met het Beurtveer en zeilen zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug. Het is een tactisch spel, waarbij gebruik van de motor verboden is en een aantal havens verplicht aangedaan moet worden. Renee van Woerkom, afdeling communicatie bij SailWise: “We hebben een ervaren team van schippers en maten bij SailWise. De Lutgerdina heeft al meerdere keren met het Beurtveer meegedaan en ook veel van de deelnemers die meegaan hebben al ervaring met deze zeilwedstrijd. Voorafgaand zullen zij gezamenlijk een plan van aanpak maken, zodat de wedstrijd goed kan verlopen.”

De Lutgerdina

De Lutgerdina werd door SailWise in 1979 in zeer slechte staat aangekocht voor 7.000 gulden. Een fractie van het bedrag dat nodig was om het schip weer in oude glorie te herstellen én volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Uiteindelijk werd ruim 1 miljoen gulden gedoneerd door onder andere Nederlandse Lions Clubs en de opbrengst van de allereerste Telebingo op televisie. Pas 2 jaar later, op 19 juni 1981 werd de Lutgerdina door prinses Margriet officieel overgedragen en kon ze in haar nieuwe staat voor het eerst uitvaren met gasten.

Door de jaren heen heeft de Lutgerdina steeds meer aanpassingen gemaakt om het zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen in een rolstoel of met een beperking. Renee vat een aantal vernieuwingen kort samen: “De gangboorden zijn extra breed, het stuursysteem is hydraulisch en makkelijk te bedienen, de zeilen kun je vanuit je rolstoel hijsen... en dan hebben we het alleen nog over de aanpassingen bovendeks. Benedendeks kan bereikt worden met een lift, waar een aangepaste keuken en ruime salon is. Een aantal hutten is voorzien van hoog-laagbedden en tilliften, de douches en toiletten zijn aangepast en ook hier zijn de gangen ruim genoeg voor (elektrische) rolstoelen. Iedereen moet en kan zich welkom voelen op de Lutgerdina.”

‘Het maakt niet uit welke beperking iemand heeft’

Schipper Ruth Giesen gaat verder met: “Het maakt niet uit welke beperking iemand heeft, we vinden wel een manier waarop iedereen actief mee kan doen. Zo kan de val vastgemaakt worden aan een elektrische rolstoel om het zeil te hijsen en kan iemand met een visuele beperking prima koers houden met een audiokompas.” Renee voegt hieraan toe: “We gaan uit van de filosofie dat watersport een ideaal middel is om bij te dragen aan de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van mensen met een beperking. Bij SailWise ontdekken mensen wat ze wél kunnen. Zichzelf ontwikkelen, grenzen verleggen en eigen regie zijn hierbij de sleutelwoorden. Watersporten bij SailWise helpt mensen met een beperking uit het maatschappelijk isolement en het bevordert de integratie. Hierdoor voelen mensen met een beperking zich minder geremd, kunnen zij meer uit het dagelijks leven halen en hun leven op meer zelfstandige wijze leiden.” 

SailWise

De Lutgerdina behoort niet tot de snelste schepen van het Beurtveer. Maar de afgelopen jaren hebben aangetoond dat er evengoed een mooie plaats te behalen is. Renee sluit af met: “We willen door het meedoen met deze wedstrijd laten zien dat iemands beperking niet uit hoeft te maken om actieve en uitdagende watersport te beoefenen.” 

Ga voor meer informatie over SailWise naar de website: www.sailwise.nl.