‘Betoverend Enkhuizen’: evenementen met een winterse sfeer

Algemeen
Onder de naam 'Betoverend Enkhuizen' biedt de stad in november en december een aantal mooie evenementen aan!
Onder de naam 'Betoverend Enkhuizen' biedt de stad in november en december een aantal mooie evenementen aan! (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In de laatste twee maanden van dit jaar is er van alles te beleven in Enkhuizen. Ontdek ‘Betoverend Enkhuizen’ en kom in winterse sferen met alle evenementen. Ook heten de winkeliers en horeca je van harte welkom in het gezellige winkelgebied.

Het Pietendorp is 20, 26 en 27 november weer terug in het Zuiderzeemuseum. Ze nemen hun intrek in het buitenmuseum. Dat betekent huizen vol pakjes en een pepernotenbakkerij die op volle toeren draait! De Sint Nicolaaswandeltocht start vanuit Het Station Enkhuizen op 26 en 27 november en wordt jaarlijks georganiseerd door wandelvereniging De Haringstadters. Hou je van lekker meezingen? Kom dan vooral naar ‘Enkhuizen zingt Hazes’ op 26 november.

Pieteninvasie

De Pieteninvasie op zaterdag 3 december biedt het meest geschikte moment om je laatste Sinterklaasinkopen te doen. Je krijgt namelijk hulp bij het uitzoeken van de leukste cadeaus, advies bij het kiezen van het lekkerste broodje, je zakken worden volgestopt met pepernoten en je kunt selfies maken met Pieten.

Winterfair & Sweater run

De Winterfair staat gepland op zaterdag 10 december. De markt met ruim honderd kramen staat opgesteld in de belangrijkste winkelstraten van Enkhuizen, te weten de Westerstraat en een deel van de Vijzelstraat. Je vindt er voornamelijk sfeervolle (kerst)decoratie, cadeau-artikelen, feestelijke mode en accessoires. Er is een mooie selectie gemaakt van kooplieden die echt binnen het thema kerst/winter/feest passen. Gedurende de markttijden is er mooi en sfeervol entertainment. Vervolgens wordt op zondag 11 december de ‘Crazy Ugly Xmas Sweater Run’ gehouden. Dwars door de binnenstad rennen mensen in hun lelijkste kersttruien rond. Een knotsgekke race, leuk om te aanschouwen.

Enkhuizen bij Kaarslicht

Op zaterdag 17 december tussen 19:00 - 21:00 uur is alle straatverlichting rond ’t Suud gedoofd voor ‘Enkhuizen bij Kaarslicht’. Duizenden kaarsjes verlichten dan de charmante vissersbuurt van Enkhuizen. Laat je betoveren door de sprookjesachtige sfeer en de vele huiskamerconcerten en wandelende attracties op de route.

Sprookjeswinterland

Tijdens Sprookjeswinterland wordt het hele park omgetoverd in warme winterse sferen met vele originele decoraties. Zing uit volle borst mee met de bewoners van ‘Berenwinterland’ of ontdek de huiskamer van de Kerstman in één van de huisjes van het entreeplein. Bij binnenkomst van het park staat een kerstboom van maar liefst 15 meter hoog. Sprookjeswinterland is 17 & 18 december én vervolgens van 24 december tot en met 8 januari.

Kerstbal

Tijdens de kerstbal van Herberg de Compagnie, op zaterdag 24 december, wordt er uitgepakt met een leuke live act om de kerstdagen goed te beginnen. Kom gek verkleed, drink lekkere shotjes en begin de feestdagen met een heuse feestdag. Entree is gratis.

Zuiderzeelicht 

In het Zuiderzeemuseum kunnen bezoekers, van 26 december tot en met 8 januari, genieten van het Zuiderzeelicht. Dit waargebeurde verhaal over hoop, liefde en verlies komt tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel door de sfeervolle donkere straatjes in het buitenmuseum en beleef het verhaal zelf.

Krachten bundelen

Kortom; ook dit jaar is Enkhuizen de stad waar je moet zijn rondom de feestdagen. Om het voor de bezoeker overzichtelijk te maken zijn alle evenementen gebundeld onder de naam ‘Betoverend Enkhuizen.’ Zo zie je in één oogopslag wat er wanneer te doen is! Winkeliers, horeca en Stichting Marketing Enkhuizen werken samen en versterken elkaar om de bezoeker twee maanden lang een mooie beleving te geven. 

Kijk voor een compleet overzicht van alle evenementen op: www.visitenkhuizen.nl/uitagenda.