‘Wat mij betreft is het WK toch het mooiste voetbaltoernooi dat er is’

Algemeen
Richard Kouwenhoven met zijn computer, waarop hij de Enkhuizer voetbalpool bijhoudt.
Richard Kouwenhoven met zijn computer, waarop hij de Enkhuizer voetbalpool bijhoudt. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het WK voetbal in Qatar gaat bijna van start. Liefhebbers van de sport kunnen weer juichen voor hun eigen land. Geboren en getogen Enkhuizer Richard Kouwenhoven (30) houdt zich voortdurend bezig met alles omtrent voetbal. Zijn dagelijkse werkzaamheden bij Enza Zaden in Enkhuizen bestaat uit ‘forecasten’, oftewel het voorspellen van hoeveel zaden je per groenterassen gaat verkopen in desbetreffende landen. Hij heeft deze werkervaring gebruikt voor het opzetten van een online voetbalpool in Enkhuizen, waarbij mensen de uitkomsten van voetbalwedstrijden kunnen voorspellen. Richard licht toe: “Data analyseren en de uitkomsten toepassen om de toekomst te voorspellen is wat dat betreft niet alleen mijn werk, maar ook mijn hobby. Ik heb het via mijn website, www.enkhuizervoetbalpool.nl, toegepast op voetbal in het bijzonder.”

Door Jordy Gomes

‘De liefde voor voetbal is er met de paplepel ingegoten’

Richard komt uit een voetbal georiënteerd gezin. De liefde voor voetbal is er met de paplepel ingegoten. Zijn moeder was vroeger groot fan van Ajax, terwijl zijn vader aanhanger was van Feyenoord. “Deze combinatie heeft er voor gezorgd dat ik voor PSV ben. Ik was altijd lekker dwars als kind”, grapt Richard. De passie die Richard heeft voor voetbal wordt niet beperkt tot clubvoetbal, landenvoetbal vindt hij net zo prachtig. “Geen wedstrijd van Nederland zal ik missen. Wat mij betreft is het WK toch het mooiste en grootste (voetbal)toernooi dat er is.”

Samenhorigheid

In Nederland, en een groot deel van de rest van de wereld, worden mensen opgegroeid met voetbal. Haast de belangrijkste bijzaak in het leven, maar wat maakt het spelletje nou zo leuk? Volgens Richard heeft het allemaal met samenhorigheid te maken. “Ik denk wat belangrijk is, als je het vergelijkt met andere sporten, is dat scoren gemiddeld niet heel vaak gebeurd. Als er driemaal in één wedstrijd wordt gescoord, zeker op een eindtoernooi, is dat al heel wat. Dat maakt de momenten dat er gescoord word intens. Het is echt een happening en supporters vliegen elkaar in de armen. Samen deze belevenis delen, dat maakt het zo mooi.”

Voorspellen

Strijden tegen je vrienden, clubgenoten of collega’s om de juiste uitkomst te voorspellen. Richard doet het al sinds 2010. Toen begon hij simpel: een Excel bestand met welgeteld 23 deelnemers. Dit is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte voetbalpoolwebsite. Iedereen kan meedoen en er zijn ook tips te vinden om je te helpen met het invullen van de pool, resultaten van deelnemers in te zien, enzovoorts. Vervolgens wordt al het inschrijfgeld volledig uitbetaald onder de prijswinnaars. Toch zijn er wat obstakels: “Voor de kansspelbelasting is de belangrijkste regel dat je prijzensommen in de gaten dient te houden die er te verdienen zijn, dit mag namelijk niet meer dan 454 euro betreffen. Hier houd ik me dan ook netjes aan.” 

Het bijhouden van de pool, als het WK eenmaal bezig is, kost Richard slechts enkele minuten werk per dag. Met vernuftige formules wordt de stand iedere dag opnieuw berekend aan de hand van de uitslagen. Richard licht toe: “Het meeste werk zit voornamelijk in de voorbereiding. Hier ben ik afgelopen zomer weer mee begonnen. Nieuwe formules in elkaar zetten, de lay-out vormgeven en artikelen schrijven om deelnemers te helpen met het invullen van de pool. Hartstikke leuk!”

‘Het koning Toto pak gaat elke wedstrijd aan’

Als voetbalfanaat heeft Richard een aparte kledingkast voor zijn verzameling aan voetbalshirts. Bij elke club die hij bezoekt haalt hij een wedstrijdshirt voor in de collectie. “De mooiste die ik in het bezit heb is die van Joaquin. De veteraan van 41 is nog altijd actief voor Spaanse club Real Betis.” 

Afgelopen jaar kreeg Richard zelfs een leuke verrassing van twee van zijn vrienden. “Ik kreeg het Koning Toto pak, dat Wesley Sneijder altijd in de Toto reclames droeg. Dit pak droeg ik vorig jaar vervolgens tijdens elke wedstrijd van het EK. Wat dat betreft komt het me niet slecht uit dat het WK nu in de winter is, want dat pak gaat ook dit jaar weer iedere wedstrijd aan.”

Nederlands vooruitzicht

Als zogeheten ‘toekomst voorspeller’ verwacht Richard best veel van Nederland in het aankomende WK. “Volgens mijn eigen data is er zo’n 60% kans op een kwartfinale voor Nederland. Dit komt met name door de matige tegenstand onderweg naar de kwartfinale. Vervolgens treffen we in het meest waarschijnlijke scenario Argentinië.” Samen met zijn vrienden gaat Richard voor de Nederlandse wedstrijden groots uitpakken: “De eerste wedstrijd tegen Senegal heb ik alvast geclaimd voor bij mij thuis. We gaan het huis versieren en een gezellige sfeer creëren. Hup, Holland, hup!”

‘Enkhuuzer kampioen’

De online voetbalpool gaat als het aan Richard ligt nergens heen: “Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen, want immers; hoe meer deelnemers, hoe meer speelplezier. Het maakt het winnen van de Enkhuizer Voetbalpool ook iedere keer een stukje specialer. We gaan zien wie er dit jaar uitgeroepen gaat worden tot ‘Enkhuuzer kampioen’.

Meedoen aan de online voetbalpool? Neem dan een kijkje op: www.enkhuizervoetbalpool.nl.