Volkssterrenwacht Orion schenkt telescopen en onthult ‘Hemelontdekkers’

Algemeen
De onthulling van de schaalmodellen voor de nieuwe tentoonstelling 'Hemelontdekkers'.
De onthulling van de schaalmodellen voor de nieuwe tentoonstelling 'Hemelontdekkers'. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Wil je iets weten over sterren, planeten, het heelal? Dan moet je naar Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel. In de maand november zat de vereniging niet stil. Zo ging Orion aan de slag met het SSVI project en deed ze de nieuwe tentoonstelling ‘Hemelontdekkers’ uit de doeken. Theo Mulder van Orion vertelt meer over SSVI: “Tijdens het SSVI project worden diverse telescopen verzameld en verzonden naar landen die ze nodig hebben. Dit is een gezamenlijke bijdrage aan hun leerproces.”

Het SSVI project komt tot stand met de hulp van verschillende partijen. Zo schenkt firma Bresser jaarlijks 30 telescopen aan dit project. Deze telescopen zijn uniek, aangezien ze worden voorzien van handtekeningen van bekende mensen binnen het vak. Denk hierbij aan astronauten en Nobelprijswinnaars. De universiteit van Leiden helpt Orion vervolgens met het verzenden van deze telescopen naar diverse landen, verspreid over de hele wereld. 

Theo licht toe: “Door de jaren heen heeft Orion bijvoorbeeld een telescoop geschonken aan een school in Egypte, maar ook lokaal dragen we graag ons steentje bij. Zo hebben de Jozefschool in Hem, het Don Bosco College uit Volendam én het Pallet uit Grootebroek ook alle een telescoop ontvangen. Het betreft meestal scholen van bijzonder onderwijs en/of lager onderwijs. In het buitenland gaat het soms ook om scholen speciaal voor meisjes. De telescopen zijn nu in ongeveer 163 landen verspreid.” Naast de telescopen ontwikkelde Orion in 2019 een spel in het Nederlands en Engels. Het zijn twee bordspellen in één doos. De tekeningen zijn door Marian Pontier gemaakt. De volkssterrenwacht heeft destijds 30 dozen geschonken namens het SSVI project, die toen ook weer zijn opgestuurd naar verschillende landen. 


De telescoop is aangekomen bij een meisjesschool. (foto: aangeleverd).

Schaalmodellen

Naast het druk bezig zijn met project SSVI heeft Orion medio november ook hun nieuwe tentoonstelling uit de doeken gedaan. Onder de naam ‘Hemelontdekkers’ werp je een blik op verschillende schaalmodellen die in de jaren 87 tot 1800 zijn gebruikt. Je zult versteld staan hoe ze met de toenmalige instrumenten, zonder telescoop, de planeten en sterrenbeelden hebben vastgelegd. Deze instrumenten hadden vaak een omvang van ruim 3 meter in doorsnee.

“Het organiseren van dit soort tentoonstellingen vergt veel tijd, wat voornamelijk te maken heeft met het verdiepen en vervaardigen van de diverse schaalmodellen. Voor deze tentoonstelling heb ik de schaalmodellen zelf gefabriceerd. Werken met schaalmodellen doe ik de afgelopen 35 jaar met veel plezier. In totaal heb ik ongeveer 350 schaalmodellen gemaakt, zowel groot als klein”, laat Theo weten.

‘De jeugd wat bijbrengen’

Volkssterrenwacht Orion probeert regelmatig hun tentoonstellingen te vernieuwen, zo is er voor ieder wat wils. De vereniging luistert tevens ook naar de vragen van bezoekers, zodat er misschien een tentoonstelling gebouwd kan worden met een bepaald onderwerp waar veel animo voor is. Theo legt uit: “Met elke tentoonstelling die Orion opzet proberen wij als vereniging de jeugd wat bij te brengen. Gemiddeld ontvangt Orion 80 schoolklassen uit heel Noord-Holland. Ook voor bedrijfsuitjes en verjaardagspartijtjes komen bezoekers bij ons langs. Tijdens deze uitjes pakken we uit met natuurkundige proefjes die bijvoorbeeld met astronomie te maken hebben. Zo houden we het leuk en leerzaam.”

Kijkavond

De eerstvolgende kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion staat gepland op zaterdag 26 november van 19:00 tot 21:00 uur. Tijdens deze avond worden bezoekers meegenomen op reis door het heelal. Vanuit de koepelruimte c.q. het observatorium kunnen belangstellenden met grote telescopen de sterrenhemel bespieden. In het planetarium worden de hele avond doorlopend korte presentaties vertoond over het heelal; publiek krijgt door middel van een projectie op een bolvormig scherm een indruk van de actuele sterrenhemel met zijn planeten, prachtige nevels en sterren. In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; verder zijn er schaalmodellen, meteorieten, mineralen en fossielen (waaronder dino onderdelen) te zien.

Informatie

Nieuwe tentoonstelling ‘Hemelontdekkers’ is nu te bewonderen bij Volkssterrenwacht Orion. Iedereen is welkom op de tweede of de vierde zondagmiddag van de maand. Openingstijden van 14:00 tot 17:00 uur. Volkssterrenwacht Orion is gevestigd aan de Veilingweg 21B (1e verdieping Streekbos Paviljoen), 1611 BN Bovenkarspel. Ga voor meer informatie naar de website: www.volkssterrenwachtorion.nl.