Stadsgezicht Enkhuizen.
Stadsgezicht Enkhuizen. (Foto: Henk van Dijk)

Noodopvang Enkhuizen gerealiseerd

Algemeen

ENKHUIZEN - Op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum aan de Sluisweg in Enkhuizen wordt woensdag 30 november een nieuwe crisisnoodopvang in gebruik genomen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft het terrein geschikt gemaakt om aan maximaal 225 mensen tijdelijk onderdak te bieden.

Het rijk heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd crisisnoodopvang te realiseren voor 450 asielzoekers. Voor de locatie in Enkhuizen gaat het om 225 asielzoekers. In Petten is op dit moment ook een crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers. De crisisnoodopvang is nodig om asielzoekers op te vangen die op zoek zijn naar veiligheid en bescherming in Nederland. Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is er onvoldoende plek om mensen op te vangen. Doordat mensen bij het centrum niet kunnen doorstromen naar de asielzoekerscentra, verbleven zij de afgelopen maanden regelmatig in schrijnende omstandigheden in de omgeving van Ter Apel. De asielzoekerscentra zijn onder meer vol, doordat vluchtelingen met een verblijfsvergunning daar nog in afwachting zijn van plaatsing in gemeenten en doordat veel centra de afgelopen jaren zijn gesloten. De meeste mensen die in Nederland asiel aanvragen komen uit Syrië, Iran, Turkije, Nigeria en Eritrea.

November tot maart

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van de crisisnoodopvang. Gemeente Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum stellen het parkeerterrein aan de Sluisweg hiervoor beschikbaar van woensdag 30 november tot maart 2023. Een groot deel van de groep die in Enkhuizen komt, verbleef eerder in crisisnoodopvang in Heiloo, Alkmaar en nu in Bergen. Tijdens de opvangperiode is er een team vanuit de veiligheidsregio aanwezig die de asielzoekers verder opvangt, begeleidt en verzorgt. Daarnaast zetten vrijwilligers zich in voor de dagbesteding van de tijdelijk bewoners. Mensen die als vrijwilliger iets willen betekenen voor de volwassenen en kinderen in de crisisnoodopvang in Enkhuizen kunnen zich opgeven via info@vrijwilligerspunt.com.

Informatie

Op de website van de veiligheidsregio staat een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over crisisnoodopvang. Op de website van de gemeente Enkhuizen vindt u aanvullende informatie: www.enkhuizen.nl/crisisnoodopvang.

Afbeelding
Strijkkwartet Amarrens speelt Winter Wodka Concert Algemeen 1 feb, 12:35
Afbeelding
Masterclass met Bart Kiene Algemeen 1 feb, 08:45
Afbeelding
Verduurzaming Het Streekbad en voetbalvereniging Spirit Algemeen 31 jan, 12:46
Afbeelding
Vrijwilligers informatieochtend Zuiderzeemuseum Algemeen 31 jan, 12:15
Afbeelding
Wijdenes start eigen Repaircafé Algemeen 31 jan, 08:45
Afbeelding
Wethouders overhandigen geldkrant boordevol tips om te besparen Algemeen 30 jan, 08:26
Afbeelding
Ontmoetingsdag 'Samen in Enkhuizen' Algemeen 29 jan, 12:00
Afbeelding
Keurmerk voor streekomroep WEEFF Algemeen 27 jan, 11:27
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
SED-gemeenten komen met de 'geldkrant': tips om te besparen Algemeen 26 jan, 08:45
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Celliste Lucia Swarts in de Drom Algemeen 25 jan, 14:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.