De ster van Bethlehem.
De ster van Bethlehem. (Foto: aangeleverd)

Lezing ‘De ster van Bethlehem’ bij Orion

Algemeen

BOVENKARSPEL - Alvast in kerststemming komen? Kom dan woensdag 7 december om 20:00 uur naar Volkssterrenwacht Orion voor de lezing: de Ster van Bethlehem. Hier zal de vraag worden gesteld; is dit een sterrenkundig feit of alleen een mooi verhaal? De lezing wordt gegeven door Jos Lankreijer.

De Ster van Bethlehem houdt al heel lang de gemoederen bezig. Het is misschien wel de bekendste van alle sterren. De beschrijving van de gebeurtenis in de bijbel spreekt tot de verbeelding, maar is tegelijkertijd raadselachtig. Sommigen menen, dat er destijds werkelijk iets aan de hemel te zien moet zijn geweest, maar anderen denken dat het alleen maar een mooi verhaal is. In 2014 heeft de Universiteit van Groningen een congres gewijd aan deze kwestie.

Een groep internationale wetenschappers heeft zich twee dagen lang beziggehouden met het onderzoeken van alle theorieën. Het boek dat een samenvatting vormt van dit congres is bijna 700 bladzijden dik. Het bevat veel informatie waarvan een deel in deze lezing wordt samengevat.

Astronomische verklaringen

Het Bijbelverhaal zal getoetst worden aan de sterrenkundige en historische feiten en alle mogelijke astronomische verklaringen worden doorgenomen. Maar er wordt ook een uitstapje gemaakt naar de astrologie, om de vraag te kunnen beantwoorden of “de wijzen uit het oosten‘ misschien astrologen waren. Een theorie, die na meer dan 2000 jaar alle feiten kan verklaren, is er helaas niet. Ieder voor zich zal moeten uitmaken welke uitleg hij of zij het meest waarschijnlijk vindt. Maar het verhaal van de ster blijft hoe dan ook boeiend. Het is niet de bedoeling dat de kennis, die tijdens de lezing wordt opgedaan, het kerstverhaal ontneemt van zijn charme.

Informatie

De lezing staat gepland voor woensdag7 december om 20:00 uur bij Volkssterrenwacht Orion, gevestigd aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Kosten bedragen 3,- euro voor leden en 6,- euro voor niet leden. Van te voren aanmelden kan via dit emailadres: pr@volkssterrenwachtorion.nl.

Afbeelding
Kookclub voor mensen met dementie Algemeen 25 jan, 08:30
Afbeelding
Bibliotheek Stede Broec opent jongerenvloer Algemeen 24 jan, 12:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:57
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:47
Afbeelding
'Kleintje Carnaval' van de Haringhoppers Algemeen 24 jan, 08:45
Afbeelding
Onderzoek bestuurlijke toekomst Enkhuizen gereed Algemeen 23 jan, 15:25
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Drechterland levert financiële bijdrage voor restauratie historische Overhaal in Hem Algemeen 23 jan, 11:45
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Optreden Toneelvereniging Plan Zuid Algemeen 23 jan, 08:10
Afbeelding
Brand in flat Kastanjelaan 112-nieuws 22 jan, 22:23
Afbeelding
Terugblik KNRM Enkhuizen: '2022 was een indrukwekkend jaar' Algemeen 19 jan, 08:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.