Stichting Kindgericht Werken: ‘de armoede en eenzaamheid tegengaan’

Algemeen
Marianne wil met het winterfestival de kerstsfeer overbrengen.
Marianne wil met het winterfestival de kerstsfeer overbrengen. (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - Iedereen verdient een gelijkwaardige behandeling. Met deze gedachtegang zette Marianne ‘Stichting Kindgericht Werken’ op. De stichting zet zich in voor mensen uit Stede Broec en omstreken die in de schuldhulp zitten of onder de bijstandsgrens leven. Dankzij de stichting kunnen mensen met een minder grote portemonnee - samen met hun kinderen - genieten van de leuke activiteiten die worden georganiseerd. In de maand december presenteert Stichting Kindgericht Werken, in samenwerking met andere instanties, het zogeheten winterfestival. Wekelijks staat een vermakelijk evenement op de planning. Marianne licht toe: “Met het winterfestival willen wij samenhorigheid creëren. Hopelijk geven we het signaal af dat je in deze tijd aan een ander zou moeten denken.”

Door Jordy Gomes

Marianne is zelf bijstandsmoeder. Door diverse omstandigheden zat ze vaak verplicht thuis. Om toch iets te kunnen betekenen voor de samenleving vormden zich al snel enkele ideeën in haar hoofd. “Ik heb altijd met kinderen gewerkt en was voorheen een bezige bij”, licht Marianne toe. “Toen ik weer op vrijwillige basis aan de slag ging kwam ik eerst terecht bij Kinderkledingbank Stede Broec, waar ik snel merkte dat ik meer wilde doen dan daar mogelijk was. Het was duidelijk dat ik mijn eigen richting moest zoeken. Ik hou van uitdaging, ondanks dat ik het heel eng vond om de eerste stap te nemen. Met de instelling ‘we gaan het gewoon doen’ heb ik de sprong in het diepe gewaagd.”

Doorpakken

Ongeveer anderhalf jaar geleden begon Marianne’s avontuur bij Stichting Kindgericht werken. Het eerste georganiseerde evenement: Donutdag op 4 juni 2021 in samenwerking met het Leger des Heils, stat nog haar nog vers in herinnering gegrift. “Het is veel regelen en natuurlijk spannend of er genoeg animo voor is. We waren dan ook blij verrast dat ongeveer 300 mensen kwamen opdagen. Deze succesvolle dag was het ideale startsein om door te pakken. Er gaat niks boven de blije gezichten die je ervoor terugkrijgt. Daar haal ik het meeste voldoening uit”, laat Marianne weten. De vele instanties die hebben samengewerkt met Stichting Kindgericht Werken zijn ook goed te spreken over Marianne ‘s werkwijze. “Ik heb soms gekke ideeën, maar als ze vervolgens gerealiseerd worden dan geeft dat een enorme kick. Dat ik het toch voor elkaar krijg wordt gewaardeerd.” 

Kidsfun

Een concept waar Marianne aankomend jaar meer focus op wil leggen is ‘Kidsfun’. Dit idee is voortgekomen uit het belang voor sporten. “We willen een gymzaal huren en activiteiten organiseren die puur gericht zijn op sport en spel. Op deze manier willen we kinderen bereiken die wat meer beweging kunnen gebruiken. Ik vind dit voor de huidige generatie zeer belangrijk. Het is voornamelijk bedoeld voor basisschoolleerlingen, maar de stap naar middelbare schoolleerlingen sluiten we niet uit.” 

Kindgericht Werken heeft recent een nieuwe vrijwilliger aangenomen die zich over deze ‘sportafdeling’ gaat buigen. “In m’n eentje is alles niet meer te overzien. Zonder de hulp van mijn vrijwilligers zou ik gek worden”, grapt Marianne.

‘Gezamenlijk het kerstgevoel ervaren’

De maand december staat in het teken van kerst. Marianne wil hier met de desbetreffende stichtingen op inspelen. ‘Wat kan ik voor de andere stichtingen betekenen binnen hun vakgebied?’ Met deze vraag is het balletje gaan rollen om het winterfestival te organiseren. Nadat Marianne van iedereen toestemming kreeg kon het plannen beginnen. Ze vertelt: “De verschillende activiteiten zijn zelfstandig te volgen, maar ik heb er een rode draad doorheen geweven: het maken van kerstkaarten voor een zorginstelling uit Hoogkarspel. Op deze manier kan iedereen die langskomt zijn creativiteit de vrije loop laten op een kerstkaart voor een goed doel. We moeten gezamenlijk het kerstgevoel ervaren.”

Winterfestival

De activiteiten binnen het winterfestival staan als volgt gepland: woensdag 7 december van 13:00 tot 16:00 uur is er ‘winterstorytelling’ in bibliotheek Stede Broec, zaterdag 10 december van 13:00 tot 16:00 uur zijn er naast een kerstmodeshow workshops te volgen bij het Leger des Heils in Bovenkarspel, woensdag 14 december van 13:00 tot 16:00 uur is de levende stal te bewonderen en kunnen bordspellen worden gespeeld bij kinderboerderij De Hussel, zaterdag 17 december van 20:00 tot 00:00 uur is er een ‘movienight’ bij J.C. Inventas én tot slot is er woensdag 21 december van 13:00 tot 16:00 uur een workshop kerstkaarten maken in ‘t Stadsplein. 

‘Eén vuist blijven vormen’

Marianne is voorlopig niet van plan om stil te zitten. “Hopelijk kan ik in de toekomst meer gezinnen helpen met mijn stichting. Financiële sponsors of donateurs zijn ook altijd welkom. Dankzij hun komen veel van de activiteiten tot hun recht. We moeten samen één vuist blijven vormen en een zo groot mogelijke doelgroep zien te bereiken. Dan is mijn missie geslaagd.”

Een financiële bijdrage leveren aan Stichting Kindgericht Werken? Dat kan middels een donatie: NL26 INGB 0008 1544 39 t.n.v. Stichting Kindgericht Werken én o.v.v. Kindgericht Werken Donaties.