Overleden kinderen herdenken tijdens wereldlichtjesdag

Algemeen
Op 11 december is het Wereldlichtjesdag.
Op 11 december is het Wereldlichtjesdag. (Foto: Stockfoto)

ENKHUIZEN - Wereldlichtjesdag vindt dit jaar op 11 december plaats. In heel Westfriesland worden er die dag liefdevolle herdenkingen verzorgd. In Enkhuizen zal de herdenking deze dag om 18:30 uur plaatsvinden bij de Drom.

Ritueelbegeleiders bundelen die avond hun krachten om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Tijdens Wereldlichtjesdag eren en herinneren mensen samen overleden kinderen. Kinderen van alle leeftijden; stil geboren of overleden tijdens het leven. Ze worden bij naam genoemd en er wordt een kaars voor ze aangestoken. Als alle kaarsen branden, luisteren de aanwezigen naar ‘Precious Child’; een lied dat precies de juiste snaar raakt. Er klinkt muziek en worden passende woorden gezegd.

Grote golf van licht

Elk kaarsje, elk lichtje is een verhaal. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al dertig jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden mensen met elkaar. Het geeft hun warmte en troost. Elk brandend kaarsje wordt die avond onderdeel van een grote golf van licht. Niet alleen in Westfriesland, maar over de hele wereld.

Informatie

De herdenking vindt zondag 11 december om 18.30 uur plaats bij De Drom, Paktuinen 1 in Enkhuizen. De ritueelbegeleidster deze avond is Daphne Scholtens. Opgeven kan via info@daphnescholtens.nl. Deelname aan deze herdenking is gratis.