Topsporters geven leerlingen een zetje in de rug

Algemeen
Sporters komen langs om leerlingen te motiveren.
Sporters komen langs om leerlingen te motiveren. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Eerstejaars leerlingen van de sportklassen van het Martinuscollege in Grootebroek krijgen dinsdag 6 december bezoek van topjudoka Roy Meyer. In het kader van ‘Project Comeback’ bezoekt Meyer de sportklassen om jongeren te motiveren om sterker terug te komen na een tegenslag.

Door de coronacrisis kampen veel jongeren met (mentale) problemen. De topsporters hopen met hun verhalen over tegenslagen de jongeren sterker te maken. Topsporters hebben de drive om door te gaan; voorbij hun (mentale) tegenslagen. Deze drive zetten de topsporters in om jongeren te inspireren, motiveren en zelf te laten praten over tegenslagen in hun eigen leven. 

“Van topsporters zien we vaak het succes in de vorm van medailles en goede prestaties, maar ook zij hebben te maken met tegenslagen en het omgaan met verlies en falen”, vertelt Maurijn de Wit, leraar lichamelijke opvoeding en coördinator van de sportklassen. “Het is mooi om de kracht van sport in te zetten om leerlingen te motiveren en aan te moedigen moeilijke dingen bespreekbaar te maken.” 

Er zijn diverse topsporters verbonden aan Project Comeback: waaronder Ireen Wüst en Michel Vorm. De leerlingen op het Martinuscollege krijgen bezoek van Roy Meyer. Meyer beoefent judo op topniveau en vertegenwoordigt Nederland als zwaargewicht judoka op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. 

Positiviteit

Tijdens het eerste deel van het project deelt Meyer zijn verhaal en de host stuurt hierbij op thema’s die door de school zijn aangedragen. Hij vertelt tijdens deze sessie over eigen ervaringen in de topsport maar ook over zijn jeugd. Meyer vindt het belangrijk om een positieve kijk op het leven te benadrukken en te versterken bij iedereen. Er is voor de leerlingen heel veel ruimte om vragen te stellen en echt met de topsporter in gesprek te gaan. 

Het tweede onderdeel van het project zijn sessies met een coach van StreetPro. Deze coach gaat met de leerlingen in gesprek en zoekt de verdieping na de sessie met de topsporter. De coach komt na de eerste Project Comeback-dag ook nog een keer terug om met de leerlingen verder te praten.

Project Comeback 

Het project is een initiatief van Barbara Barend en haar bedrijf Helden Media. Barbara licht toe: “Ik ben enorm blij dat wij de kennis en kunde van veel topsporters mogen inzetten om jongeren een steun in de rug te bieden. Wij hebben de ambitie om jongeren dusdanig te helpen dat ze er langdurig profijt van hebben. De mix tussen professionals en topsporters in combinatie met de door ons samengestelde programma’s, maken het een aantrekkelijk en waardevol initiatief. De helden van vandaag maken de helden van morgen.”