Hannah Spoelstra werft vrijwilligers voor VluchtelingenWerk Nederland.
Hannah Spoelstra werft vrijwilligers voor VluchtelingenWerk Nederland. (Foto: aangeleverd)

‘Ik vind het belangrijk dat vrijwilligers zich gezien en gewaardeerd voelen’

Algemeen

SED-GEMEENTEN - Opkomen voor de rechten van vluchtelingen en hen helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan; dat is waar VluchtelingenWerk Nederland voor staat. Zonder de hulp van vrijwilligers zou deze missie niet kunnen slagen. Hannah Spoelstra (25) is sinds kort werkzaam als ‘Recruiter Inzetbare Vrijwilligers’ van het Oekraïneprogramma bij VluchtelingenWerk Nederland en vertelt meer over het proces van werving en selectie: “Ik probeer zo goed mogelijk te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft en op die manier te kijken waar iemand het beste past binnen de organisatie”, legt ze uit.

Door Jordy Gomes

Veel organisaties ontlenen hun bestaansrecht aan de hulp van vrijwilligers. Het zoeken en aannemen van enthousiaste mensen die zich op vrijwillige basis willen inzetten voor een ander blijkt nog een hele klus. Hannah licht toe: “We proberen op verschillende manieren aan vrijwilligers te komen. Bijvoorbeeld door contact te leggen met scholen, de bibliotheek, vrijwilligerscentrales en bedrijven. Daarnaast doen we zelf ook wervingscampagnes, zodat mensen zich via onze website kunnen aanmelden. Vervolgens neem ik contact op om te kijken wat iemand leuk lijkt om te doen en waar diegene goed in is.” 

Hannah is een soort ‘teamleider’ en constant druk met het onderhouden van verschillende contacten. Voor vragen kunnen vrijwilligers bij haar terecht. Hierdoor lukt het niet altijd om iedereen zo snel mogelijk te woord te staan. ‘’Daar komt bij dat het technische systeem ook niet altijd naar behoren werkt”, glimlacht Hannah.

Hulpvragen van vluchtelingen

VluchtelingenWerk Nederland is specifiek op zoek naar vrijwilligers die een helpende hand kunnen bieden. Hoe ziet deze hulpverlening eruit? Hannah: “De hulpvragen van vluchtelingen lopen best uiteen. De ene nieuwkomer weet bijvoorbeeld niet hoe je reiskostendeclaraties moet indienen. De andere nieuwkomer zou bijvoorbeeld graag wat assertiever worden op de werkvloer of meer te weten willen komen over de Nederlandse cultuur en wat ‘normaal’ is in de omgang met collega’s. Ook de taalbarrière is een terugkerend probleem voor veel vluchtelingen. Als vrijwilliger is het je taak om iemand te ondersteunen, helpen en begeleiden. Maar bovenal ook een warm gevoel te geven, zodat je er echt voor deze persoon kan zijn. Binnen de organisatie beschikken we over arbeidsbemiddelaars die het contact onderhouden met de werkgever, de Oekraïense vluchteling en vrijwilliger. Zij maken ook de koppeling. De matches worden gemaakt op basis van persoonlijkheden, maar ook op basis van voorkeuren, zoals beschikbaarheid van dagen en tijden.”

Trainingen

Natuurlijk kan het voorkomen dat mensen zich willen inzetten als vrijwilliger, maar helemaal geen ervaring hebben binnen deze tak van hulpverlening. VluchtelingenWerk Nederland zorgt er met e-learnings, cursussen en trainingen voor dat je wordt klaargestoomd. Zo start de beginnende vrijwilliger met een basiscursus en staan de trainingen in het teken van theorie, praktijkvoorbeelden, casussen, opdrachten, interactie en uitwisseling tussen de deelnemers. Daarnaast zijn er cursussen over bijvoorbeeld conflicthantering, tolkentraining, verandermanagement, coaching vaardigheden, spreekuurvaardigheden, arbeidsparticipatie, enzovoorts. Hannah: “We zorgen dat iedereen die als vrijwilliger aan de slag wil gaan de mogelijkheid krijgt om goed voorbereid te starten.”

‘Iets betekenen voor de maatschappij’

De oorlog in Oekraïne is iets wat ons allemaal aangrijpt. Het speelt nog steeds en het begeleiden van vluchtelingen is hard nodig. Hannah laat weten waarom vrijwilliger worden een rijke ervaring kan zijn: “Naast dat je iets kan betekenen voor de ander en de maatschappij, is het doen van vrijwilligerswerk bij onze organisatie een mooie gelegenheid om bezig te zijn met je eigen ontwikkeling. Je doet veel kennis op, leert meer over de verschillende culturen én vergroot je vaardigheden. Zelf haal ik voldoening uit het contact met de vrijwilligers en het leveren van maatwerk, dus echt kijken naar iemands skills. Ik vind het vooral leuk om vrijwilligers te enthousiasmeren. Het uiten van dankbaarheid is een belangrijke rol binnen mijn functie. Daarom zijn we bij VluchtelingenWerk Nederland heel erg blij met onze vrijwilligers. Zonder hen komen we nergens.”

Vrijwilliger worden?

VluchtelingenWerk Nederland zoekt vrijwilligers in Heerhugowaard én de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland). Het gaat om het begeleiden van Oekraïense vluchtelingen op de werkvloer. Zie hierbij de online vacature: www.vluchtelingenwerk.nl/nl/vacatures/vrijwilliger/arbeidscoach-vrijwilliger-amsterdam-stede-broec-enkhuizen-en-drechterland. Tevens wordt vanaf midden januari 2023 het pilotproject Arbeidsparticipatie gestart.

Doneren

Een financiële bijdrage leveren aan VluchtelingenWerk Nederland? Dat kan door middel van giften en donaties: IBAN NL 60 INGB 000 0123 488 t.n.v. VluchtelingenWerk Nederland.

Afbeelding
Keurmerk voor streekomroep WEEFF Algemeen 27 jan, 11:27
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
SED-gemeenten komen met de 'geldkrant': tips om te besparen Algemeen 26 jan, 08:45
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Celliste Lucia Swarts in de Drom Algemeen 25 jan, 14:51
Afbeelding
Kookclub voor mensen met dementie Algemeen 25 jan, 08:30
Afbeelding
Bibliotheek Stede Broec opent jongerenvloer Algemeen 24 jan, 12:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:57
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:47
Afbeelding
'Kleintje Carnaval' van de Haringhoppers Algemeen 24 jan, 08:45
Afbeelding
Onderzoek bestuurlijke toekomst Enkhuizen gereed Algemeen 23 jan, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.