Wijdenes start eigen Repaircafé

Algemeen
Laat je spullen repareren bij een Repaircafé in de buurt.
Laat je spullen repareren bij een Repaircafé in de buurt. (Foto: archief/aangeleverd)

WIJDENES - Wat doe je met een koffiezetapparaat of een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Weggooien? Mooi niet! Repaircafé Wijdenes in Dorpshuis de Wiekslag is er vanaf februari 2023 op de 1e zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur.

In dorpshuis de Wiekslag aan de Molenweg in Wijdenes draait het op zaterdagmorgen 4 februari allemaal om repareren. Tussen 10:00 en 12:00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. 

Mensen die het repaircafé bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Hergebruiken 

Door repareren te promoten, willen zij bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt een woordvoerder van repaircafé Wijdenes: “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het repaircafé willen we daar verandering in brengen.”

Verbinden

Het repaircafé is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. 

Repaircafé Wijdenes wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het repaircafé laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”


Data

Elke 1e zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur is het Repaircafé in Wijdenes open. De eerste keer is op zaterdag 4 februari, daarna volgen de volgende data: 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december 2023. 

Terwijl u wacht op de reparatie is er mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie of thee. Het repaircafé zoekt nog mensen die de functie van gastvrouw/heer willen vervullen. U zorgt voor koffie en thee, heet de bezoekers welkom en fungeert als aanspreekpunt voor zowel de bezoekers als de reparateurs. Interesse? Stuur een bericht naar: info@hetwijdenest.nl

Repaircafé International

Het ‘Repair Café’ concept is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Wijdenes. 

Meer weten? Kijk op de landelijke site www.repaircafe.org en op de website van de Brede School: www.hetwijdenest.nl