‘Shuai Jiao is een toevoeging voor de Chinese krijgskunsten’

Algemeen
Richard van Ark beoefent Shuai Jiao.
Richard van Ark beoefent Shuai Jiao. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het is een veelgebruikte term in het Chinees worstelen ‘Shuai Jiao’, want je moet blijven bewegen om de balans van je tegenstander te verbreken om vervolgens een werptechniek toe te passen. In Enkhuizen is een beginnersgroep Shuai Jiao gestart op de maandagavond in gymzaal de Bonte Veer. Richard van Ark, van de ‘Van Ark Kungfu Academie’, legt meer uit over deze vechtkunst: “Voor mij als schoolhouder en kijkend vanuit een meer traditionele hoek, is Shuai Jiao een toevoeging in Nederland voor de Chinese krijgskunsten. Het brengt nieuwe manieren van trainen en je leert jezelf effectief verdedigen.”

Door Jordy Gomes

Richard ontdekte zijn passie voor vechtkunsten toen hij vijftien jaar was. “Ik had al snel zeer grote interesse en ben gestart met schoollessen volgen”, laat Richard weten. “Hier begon ik met ‘Pencak Silat’, een Indonesische stijl van vechtkunst. Later ben ik overgestapt naar de Chinese krijgskunst ‘Kungfu’. In mijn geval naar de traditionele stijl ‘Hung Gar’, waar ik tot op de dag van vandaag in train en al jaren les in geef. De ‘Van Ark Kungfu Academie’ bestaat inmiddels ook twintig jaar. Het Shuai Jiao, ofwel Chinees worstelen, ken ik al sinds 2008. Samen met een collega-school uit België hebben we in dat jaar een aantal keer samen Shuai Jiao getraind. Maar, Shuai Jiao trainen in Nederland is niet gemakkelijk. Er zijn geen scholen die het Shuai Jiao-systeem kennen en hier dan reguliere lessen in geven. Daarom zijn we begin 2019 een initiatief gestart. Een samenwerking tussen de ‘Van Ark Kungfu Academie’ en de ‘Belgische Shuai Jiao school Shoubo.be’. De doelstelling was duidelijk: het Shuai Jiao meer aan bod laten komen in Nederland. Langzaam maar zeker gaat dit de goede kant op.” 

Krijgskunst

Shuai Jiao gaat ver terug in de geschiedenis en wordt gezien als één van de oudste krijgskunsten van het land. Als de enige worstel-gerelateerde krijgskunst van China, werd het al beoefend tijdens de Tang-dynastie. Binnen de ‘Van Ark Kungfu Academie’ wordt op de achtergrond al meerdere jaren getraind in deze discipline. Samen met een collega-school uit België en de Franse Shuai Jiao Federatie wordt de kennis overgedragen. Op het eerste gezicht heeft het Chinees worstelen iets weg van de meer bekendere vechtkunsten als Judo of Jiujitsu. Bij het Chinees worstelen ligt de nadruk erop ‘om te blijven staan.’ Als een werptechniek is ingezet, vindt er geen grondwerk meer plaats. Het fundament draait om blijven staan, de structuur van je tegenstander verbreken en je voeten laten bewegen als tollen.

‘De grens van je lichaam opzoeken’

Richard licht toe hoe een reguliere les eruitziet: “Een reguliere les bestaat uit een opwarming en een stuk technische training. Tijdens de opwarming maken we het lichaam sterker en soepeler. Er wordt dan gewerkt aan de fysieke conditie. Shuai Jiao is de krijgskunst van het vastpakken en werpen van de tegenstander en normaliter draag je hiervoor een vest. Om de technieken beter te snappen én te ervaren wordt altijd gestart vanuit het trainen zonder vest. Tijdens de les train je klassikaal en met partner. Bij deze krijgskunst gaat het om herhaling, herhaling, herhaling. Als je voor een langere periode ‘martial arts’ beoefent krijg je vanzelf meer discipline en zelfcontrole. Je verschijnt wekelijks op les en herhaalt de technieken. We gaan samen op zoek naar de grenzen van je lichaam.”

Groeiende belangstelling

Met het starten van een beginnersgroep hoopt Richard dat Shuai Jiao een breder publiek bereikt. “Van mij mag het Chinees worstelen wat meer bekendheid krijgen in Nederland. We doen dat niet alleen met de reguliere lessen, maar samen met een collega-school uit België organiseren we ook gedurende het jaar open mat stages. Soms is Grootmeester Yuan Zumou ook aanwezig. Hij wordt gezien als de grondlegger van het Shuai Jiao & Shoubo in Europa en heeft zijn federatie in Parijs. Deze man van tachtig laat zien dat leeftijd slechts een getal is. Hiermee bewijst hij dat iedereen het Shuai Jiao zou kunnen beoefenen, zolang je maar wilt.”

Nieuwsgierig geworden? 

Er is een beginnersgroep Shuai Jiao gestart op de maandagavond in gymzaal de Bonte Veer. Lestijden zijn van 20:15 tot 21:30 uur. Deelname is mogelijk vanaf zestien jaar. Interesse in een (proef)les? Aanmelden kan via e-mailadres: info@vanarkacademie.nl. Ga voor meer informatie naar de website www.vanarkacademie.nl of neem telefonisch contact op via 06-45774097.