Geslaagde ‘Trouwe Donateursdag’ KNRM Enkhuizen

Algemeen
Trouwe KNRM-donateurs maken vaartocht op reddingboot Watersport.
Trouwe KNRM-donateurs maken vaartocht op reddingboot Watersport. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt mens en dier in nood, op zee én de ruime binnenwateren. Dat doen ze sinds 1824 vrijwillig, belangeloos en onafhankelijk. De organisatie ontvangt geen subsidies en bestaat dankzij donateurs, de zogenoemde ‘Redders aan de wal’. De betrokkenheid van de 120.000 donateurs is groot en daarmee dragen zij in belangrijke mate bij aan het succes van bijna 200 jaar reddingswerk. 

Trouwe Donateursdag KNRM Enkhuizen 

Die betrokkenheid zie je ook terug in de trouwe steun: de KNRM telt een aanzienlijk aantal donateurs die meer dan 50 jaar en soms zelfs meer dan 60 jaar een financiële bijdrage schenken. Voor hen organiseert de KNRM jaarlijks een ‘Trouwe Donateursdag.’ Als dank voor hun loyale support, worden donateurs die 50 jaar of langer ‘Redder aan de wal’ zijn gehuldigd op één van de 45 KNRM-reddingstations. Na het opspelden van een jubileumspeld volgt traditiegetrouw een vaartocht op de reddingboot. Vanwege de coronamaatregelen kon de Trouwe Donateursdag afgelopen twee jaar niet doorgaan. De jubilarissen kregen de speld daarom thuisgestuurd. De huldiging, bloemen en vaartocht hielden ze tegoed.

In het zonnetje 

Zaterdag 18 maart was het zover en werd een aantal jubilerende donateurs op het boothuis van KNRM Enkhuizen ontvangen en in het zonnetje gezet. Oud-machinist en donateur Nino Koorstra is één van die trouwe supporters. Als machinist op grote vrachtschepen heeft hij over de hele wereld gevaren. 52 jaar geleden werd hij door een collega-machinist gevraagd of hij al donateur van de KNRM was. Hij had er niet eerder bij stilgestaan en besloot meteen begunstiger te worden. “Al heb je het maar één keer nodig, dan is het de donatie al waard geweest.” Koorstra heeft de KNRM zelf nog nooit nodig gehad, maar door zijn donaties is hij wel altijd onderdeel van het team geweest. J

Kom langs

Redders aan de wal zijn onmisbaar voor de KNRM. Zonder hun financiële ondersteuning kan de reddingsmaatschappij haar belangrijke werk niet doen. Daarmee zijn donateurs net zo belangrijk als de vrijwilligers op de reddingstations. Word jij ook donateur van de KNRM? Jouw donatie wordt gebruikt om de vrijwillige redders op te leiden en om de reddingboten en reddingmaterieel aan te kopen en te onderhouden. Kijk voor meer informatie www.knrm.nl/help-mee of kom op zaterdag 1 april langs bij de KNRM-kraam op de Nautische Tweedehandsmarkt in de Compagnieshaven, van 13:00 tot 16:00 uur.