‘Mijn kat zat stilletjes in een hoekje: ik wist meteen dat er iets aan de hand was’

Algemeen
Suzanne moest vroegtijdig van Abby afscheid nemen.
Suzanne moest vroegtijdig van Abby afscheid nemen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De meeste mensen zijn dol op huisdieren. Veel huishoudens beschikken ongetwijfeld over een pluizig vriendje. Zo ook Suzanne Visser uit Enkhuizen. Haar kat Abby was nog maar drie jaar oud toen ze overleed aan nierfalen. De oorzaak is nooit definitief vastgesteld, maar nadat Abby in februari overleed zijn er rondom de Bomenbuurt in Enkhuizen nog minstens drie katten met dezelfde symptomen gestorven. Buurtbewoners spreken zich op anonieme wijze massaal uit op Facebook en zijn het met elkaar eens: er is iemand actief die de katten in de buurt vergiftigt. Suzanne legt uit hoe ze haar kat zag veranderen na de mogelijke vergiftiging: “Normaal gesproken begroette Abby mij altijd enthousiast, maar nu zat ze stilletjes en zonder levenslust in een hoekje. Ik wist meteen dat er iets aan de hand was.”

Door Jordy Gomes

Abby werd 20 april 2019 geboren bij de ouders van Suzanne. Niet veel later ging Suzanne op zichzelf wonen. Daarom ging Abby mee naar haar nieuwe woning in Enkhuizen. “Doordat ze vanaf dag één in mijn leven was, was ze heel erg aan mij gehecht”, laat Suzanne weten. “Abby was een schat van een beest. Ze hield zo erg van knuffelen dat ze mij soms daarvoor wakker maakte. Abby wilde dan een aai over haar bol, om vervolgens weer tevreden weg te lopen. Ze was gek op spelen en rende vrolijk door ons huis heen. Abby beviel ons zo goed dat we er een tweede kat bijnamen; Izzy. Ze werden dikke maatjes en deden alles met elkaar.”

Nergens zin in

Suzanne heeft maar drie jaar van Abby’s liefdevolle gezelschap mogen genieten, want zondag 12 februari van dit jaar begon de ellende. “Abby kwam thuis en ze was ineens erg slap. Ze dronk en at niet meer én had nergens zin in. Zelfs haar favoriete speeltje kon haar niet meer bekoren. De kracht en energie leken uit haar weggezogen. Abby kon nog amper ergens op springen. Toen ze begon met schuimbekken schrok ik enorm. Zo had ik Abby nog nooit gezien. Op dat moment kwam het besef dat het echt foute boel was.”

Nierfalen

“Ik ben de eerstvolgende maandagochtend meteen met Abby naar de dierenarts gegaan”, gaat Suzanne verder. “Ze werd gecontroleerd, maar op het eerste gezicht zag alles er nog gezond uit. Ze kreeg een prik tegen de misselijkheid die binnen een paar uur moest werken. De volgende dag zag ik haar alleen maar verslechteren. Abby was intussen zo suf geworden dat ze wankelde tijdens het lopen. Nadat ze werd opgenomen bij de dierenarts ging het allemaal erg snel. Haar nieren stopten ermee en ze konden geen concrete oorzaak vinden. Toen ik bij de dierenarts aankwam kreeg ik te horen dat ze niks meer voor haar konden doen. Abby’s lichaam reageerde nergens meer op, dus het was tijd om afscheid te nemen. We hebben haar ter plekke laten inslapen...”

‘Dit is geen toeval meer’

Nadat Abby was overleden bleef Suzanne achter met vraagtekens. “De dierenarts heeft geen oorzaak gevonden, dus je bent nergens zeker van. Toch voelde ik aan dat het mogelijk door vergiftiging kon komen. We zijn bijna een maand verder en nu komen de verhalen naar buiten dat meerdere katten rondom de Bomenbuurt zijn overleden met gelijke symptomen, zoals nierfalen. De gedachte dat iemand op deze wereld bewust vergif zou achterlaten om dieren te vermoorden is bizar. Ik kan het haast niet geloven, maar buurtbewoners zijn het erover eens dat dit geen toeval meer kan zijn. Abby is er niet meer en ik kan nooit achterhalen door wie dit komt. Izzy moet nu voor altijd haar maatje missen.”

Waarschuwing

Suzanne hoopt met haar verhaal de inwoners van Enkhuizen te waarschuwen, dus doet ze een oproep om goed op je huisdieren te letten. “Het is een lastige situatie, helemaal bij katten. Als ze eenmaal gewend zijn om naar buiten te gaan wordt het een uitdaging om ze binnen te houden. Blijf daarom extra alert of doe je kat alleen naar buiten als je zelf ook thuis bent. Zo kun je een oogje in het zeil houden. Mocht je merken dat je kat weinig eet of zich anders gedraagt, trek dan meteen aan de bel. Ga direct naar een dierenarts, want misschien ben je er nog op tijd bij. Een controle voor de zekerheid kan nooit kwaad.”